Į kosmoso lenktynes stojo ne tik JAV ir SSRS – į padanges bandė kilti ir viena Artimųjų Rytų šalis, tapusi pirmąja arabų valstybe, kūrusia savo kosmoso programą: projektu itin susidomėjo kariškiai (Foto, Video)  ()

Artimųjų Rytų valstybė tapo pirmąja arabų šalimi, kūrusia kosmosą pasiekiančias raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po 15 metų trukusių žiaurių miesto kovų, vaikščioti toli nuo Beiruto nereikia, kad pamatytum pilietinio karo, kuris draskė Libaną 1975–1990 m., ženklus.

Daugelis aukštų pastatų vis dar yra pažymėti kulkų skylėmis. Net naujasis miesto centras, dabar išmargintas blizgančiais stikliniais biurų blokais, byloja apie sunaikinimo mastą. Senamiestis kovose buvo beveik visiškai sunaikintas.

Bet prieš viską niokojantį pilietinį karą, tuo metu vos du milijonus gyventojų turinti šalis, buvo novatoriškų tyrinėjimų priešakyje. Be kelių Egipto pastangų 1950-ųjų pabaigoje, Libanas buvo pirmoji arabų valstybė, pasiekusi kosmosą.

Į kosmosą

Šis neįtikėtinas žygdarbis pirmą kartą prasidėjo 1960 m., kai 25 metų Manougas Manougianas, neseniai atvykęs į Libaną, užėmė dėstytojo pareigas Haigazian koledže, mažoje Armėnijos laisvųjų menų įstaigoje.

Būdamas jaunas ir augdamas Jeruzalėje, raketų manijos apsėstas jaunas berniukas turėjo daug laiko pasimėgauti savo fantazijomis, nes dėl Izraelio ir Palestinos konflikto buvo uždaryta mokykla, palikdama jam laisvę gilintis į mokslinės fantastikos knygas.

 

Vėliau baigęs bakalauro studijas Teksase ir pastatęs savo pirmąsias mini raketas dirbdamas Ohajo valstijoje, jis pradėjo svajoti apie didesnes kosmines raketas.

1960 m. rudens semestre jaunasis dėstytojas studentų skelbimų lentoje paskelbė: „Ar norite būti Haigazian College Rocket Society (HCRS) dalis?“. Septyni studentai atsiliepė į skelbimą ir taip gimė Libano kosmoso programa.

Tačiau ambicingam tikslui iškilo sunkumų. Kai septintajame dešimtmetyje sovietai ir amerikiečiai kosminiams projektams išleido daugiau nei 30 milijardų dolerių, Manougianas ir HCRS per šešerius metus turėjo išsiversti su mažiau nei 300 000 dolerių.

Neturėdami galimybės naudotis tinkamomis bandymų patalpomis, jie neturėjo kito pasirinkimo, kaip iššauti savo ankstyvuosius prototipus iš HCRS nario šeimos namo Libano kalnuose – kartais tai buvo pavojinga. Vieno paleidimo metu jie pataikė į graikų stačiatikių bažnyčią.

Tačiau kai studentų eksperimentai progresavo ir jų cheminių propelentų kokybė pagerėjo, jų raketos ėmė įgauti rimtą aukštį.

 

1961 m. pradžioje Manougianas ir jo komanda pastatė raketas, kurios galėjo nuskrieti daugiau kaip tris km. Po metų „Cedar 2“ įveikė maždaug 13,8 km.

Šalyje, kuri nėra įpratusi konkuruoti su didžiosiomis valstybėmis, apie jų sėkmę buvo kalbama vis dažniau. „Mes buvome žinomi kaip raketų berniukai ir buvome laikomi roko žvaigždėmis", - prisimena Manougianas.

Tęsinys kitame puslapyje:




Įsitraukia kariuomenė

Tačiau tik prisjungus Libano kariuomenės kontingentui, kuris kurį laiką stebėjo procesus, viskas pajudėjo iš tikrųjų rimtai. Turėdama naujai įgytą prieigą prie balistinių žinių ir karinių bandymų teritorijų, grupė, persivadinusi Libano Raketų draugija (Lebanese Rocket Society), kad atspindėtų jos nacionalinius siekius, pagaliau turėjo reikiamų priemonių pasiekti termosferą.

1964 m. „Cedar“ 6 ir 7 jau nuskriejo 60 km. Po dvejų metų, 1966 m. rugpjūčio mėn., „Cedar 8“, pasiekusi beveik 140 km aukštį,  viršijo Karmano liniją (100 km) – tarptautiniu mastu pripažintą kosmoso ribą. Beveik tokių pat jaunatviškų akademikų suburta Haigazijos studentų grupė pasiekė tai, ką anksčiau buvo pasiekusios žymiai didesnės ir turtingesnės šalys.

 

Tačiau Manougiano ir jo studentų sėkmė buvo pažymėta rimtu neapibrėžtumu dėl projekto, kuris buvo pradėtas kaip grynai taikus užsiėmimas ir jau seniai nebuvo kontroliuojamas, krypties.

Prasideda karas

1966 m. Libano Raketų draugijos studentai bandymų metu vos nepataikė į Viduržemio jūroje esantį Didžiosios Britanijos jūrų kreiserį, taip pat reguliariai erzino Kipro valdžios institucijas, kurios nebuvo patenkintos dėl per jų teritoriją skrendančių raketų kiekio.

Po to, kai kitos arabų šalies lyderis diskretiškai pasiūlė komandai reikšmingus turtus tęsti savo darbą jo vyriausybei (Manougianas neatskleidė kuri), profesorius nusprendė, kad laikas stabdyti projektą.

„Aišku buvo tai, kad mes savo mokslinius eksperimentus pavertėme kariniais. Libano kariškių susidomėjimas ginkluotomis raketomis man aiškiai parodė, kad laikas baigti projektą ir grįžti į JAV tolesniems tyrimams“, - sako Manougianas.

Regioniniai geopolitiniai pokyčiai greitai pasivijo Raketų draugiją. Įtampa tarp Izraelio ir kaimyninio Egipto, Sirijos, Jordanijos ir Libano buvo aukščiausiame taške.

Tuo metu, kai 1967 m. birželio mėn. galiausiai kilo karo veiksmai (dabar žinomi kaip Šešių dienų karas), Manougianas ir kai kurie jo studentai paliko Beirutą, o raketų programa buvo baigta.

 

Dabartis

Po pilietinio karo Libano Raketų draugija ir jos sėkmė buvo beveik visiškai pamiršta, kol du kino kūrėjai  2012 m. išleido dokumentinį filmą.

Pats Manougianas negrįžo į Beirutą nuo Raketų draugijos iširimo. Jis dėsto Pietų Floridos universitete (USF).

Daugelis buvusių raketininkų studentų – ir tų, kuriuos jie tiesiogiai įkvėpė – taip pat pasiekė puikių aukštumų įvairiose profesijose. Vienas tapo NASA Herschelio mokslo centro direktoriumi. Kitas, Hamparas Karageozianas, kuris neteko akies per cheminį sprogimą, kai 1960-aisiais eksperimentavo su raketomis, per visą savo karjerą pagamino dešimtis novatoriškų oftalmologinių vaistų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()