Tai įvyko! Į kosmosą pakilo ir sėkmingai iš jo sugrįžo Jeffas Bezosas su kompanija – nors skrydis įvyko vėliau nei R. Bransono, šis kur kas reikšmingesnis (Foto, Video)  (1)

Antradienį, 16 val. 12 min. Lietuvos laiku į kosmosą pakilo Jeffo Bezoso vadovaujamos kompanijos „Blue Origin“ raketa „New Shepard“. Specialioje kapsulėje skrido pats Bezosas, jo brolis Markas, 82 metų JAV aviatorė Wally Funk ir 18-metis fizikos studentas Oliveris Daemenas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po krūvos nepilotuojamų bandomųjų skrydžių pirmasis „Blue Origin“ skrydis su keleiviais į kosmosą įvyko liepos 20 d. – praėjus 52 metams po „Apollo 11“ nusileidimo Mėnulyje.

Birželio 7 d.  patvirtinta, kad broliai Bezosai užėmė pirmąsias dvi vietas, o aukcione parduota trečioji vieta galiausiai atiteko „Somerset Capital Partners“ generalinio direktoriaus sūnui. Paskutinę vietą užėmė viena iš „Mercury 13“ programos, vykdytos 7 deš. aviatorių.

„New Shepard“ raketa nuo Žemės atsiplėšė 16 val. 12 min. Lietuvos laiku. Po kelių minučių įgulos kapsulė, atsiskyrusi nuo ją nešusios „New Shepard“ raketos, kirto Karmano liniją. Oficialiai kapsulė pasiekė 105,9 km virš jūros lygio ir 107 km virš vidutinio jūros lygio. Pranešama, kad didžiausias pakilimo greitis buvo 3 595 km/h.

 

16 val. 19 min. sėkmingai ant nusileidimo aikštelės nusileido „Blue Origin“ raketa.

16 val. 20 min. besileidžianti kapsulė išskleidė parašiutus, o po dviejų minučių nusileido Teksase (JAV) ant žemės paviršiaus. Pasak misijos vadovų, kapsulė nusileido ten, kur ir buvo planuota.

Po 6 minučių prie kapsulės atvyko techninis personalas pasitikti skrydžio įgulos. Dar po 4 minučių, 16 val. 30 min. kapsulė buvo atidaryta ir iš jos išlipo visi sveiki ir saugūs skrydžio dalyviai.

 

Bendras skrydžio laikas buvo 10 minučių ir 10 sekundžių (nuo raketos pakilimo iki kapsulės nusileidimo).

Be to, kad šio skrydžio metu užfiksuoti du rekordai – vienu metu pakilo vyriausias ir jauniausias kada nors į kosmosą skridęs žmogus – įgulos kapsulė taip pat pakilo aukščiau nei Bransono erdvėlaivis „VSS Unity“. Taigi, nors milijardierius Richardas Bransonas sėkmingai pakilo į kosmosą kiek anksčiau nei Bezosas, Karmano linijos Bransonas nepasiekė (nors tokio tikslo ir neturėjo).

 

Vienaip ar kitaip, galime pasveikinti abu milijardierius, žengusius pirmuosius žingsnius link kosminio turizmo.

Visą skrydžio misiją galite pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše (įdomiausias veiksmas prasideda nuo 1 val. 38 min.):

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai (1)