NASA Marso sraigtasparnis pasiekė naują rekordą: pranoko visus NASA inžinierių lūkesčius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Galonas 2021-08-02 11:28
O tai jis savo maršrutą valdo vien tik vaizdine informacija? GPS'o ten nėra, valdymas iš žemės neįmanomas, na galima pagal signalo stiprumą su roveriu orientuotis, kaip dar?
Niemand 2021-08-02 12:29
Nevaldo, visą skrydį iš anksto programuoja iš žemės, tik nusileidimas koreguojamas su atstumo sensorium. Navigacija inercinė.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-08-02 18:32
Realiai šiai dienai jau pilna pigių technologijų, kurios pajėgios net 1mm tikslumu nustatyti atstumą naudojantis ToF (time of flight) technologija. Ir šiuo atveju tai jau nebe garso bangos, o šviesa (300 000 km/s). Kai pirmą kartą šį terminą pamačiau ant pramoninio jutiklio, tai galvojau, kad kainuos kokį milijoną Pasirodo tai jau pakankamai pigu: pvz. atstumo jutiklis ant arduino kainuoja mažiau nei 10 EUR.
Benediktas 2021-08-02 18:48
Tai Lidar irgi atstumo jutiklis. Bet reikia paskui dar DI, kad orientuotis teisingai 3d erveje. Sitas daiktas nezinau, ka jis turi. Ar jis pagal kameras atpazista erdve, ar giroskopais issiskiaciuoja suplanuota marsruta. Navigacija inercine, tai turbut ir yra pagal giroskopu duomenis.
kestutisz 2021-08-02 19:04
Kad tas "lidar" tai mažiukas (22g), čia ne tas kur sukasi aplink ir visą aplinką į "3d" verčia, tik atstumui nuo paviršiaus, kaip ultragarso sensoriaus alternatyva. " The inconsistent Mars magnetic field precludes the use of a compass for navigation, so Ingenuity uses three navigation sensors, all commercial off-the-shelf units: Inertial Measurement Unit (IMU) from Bosch, a downfacing Garmin Lidar used as an altimeter, and downfacing Omnivision camera used as a visual odometry. " - pasirodo telefoninio procesoriuko (snapdragon 801) pilnai užtenka tokiam robutukui išsiskaičiuoti žemėlapį vien iš vaizdo (neskaitęs tikėjausi kad gal bazė visą sunkų darbą darys, copteriui says tik kur skristi, bet ne).