Metas, kai prancūzai padalijo parą į 10 valandų, o valandą į 100 minučių – kodėl iš pažiūros patogus sumanymas gyvavo vos daugiau kaip metus (Foto, Video)  (20)

Šimtmečius mes naudojome šešiasdešimtainę laiko matavimo sistemą, kai kiekviena para yra padalinta į 24 valandas, kiekviena valanda – į 60 minučių ir kiekviena minutė – į 60 sekundžių. Bet prancūzai pasiryžo šią sistemą „išrauti su šaknimis“ ir padalino parą į lygiai 10 valandų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės graikai pirmieji sugalvojo valandos sampratą pavadinę ją metų laikų deivės Horos vardu.

Horos skaičius įvairiuose šaltiniuose buvo skirtingas ir, nors dažniausiai pasitaikančios yra trys, vėlyvosios Antikos laikais jų skaičius padidėjo iki dvylikos, iš kurių kilo mintis dieną ir naktį padalyti į 12 valandų.

Valandą į 60 minučių, o minutę į 60 sekundžių suskirstė babiloniečiai, kurie matematikoje ir astronomijoje naudojo šešiasdešimtainę skaičių sistemą.

Babiloniečiai padalijo dieną į 360 dalių, nes taip jie apskaičiavo dienų skaičių per metus. Padalinti ratą į 360 laipsnių taip pat buvo jų idėja.

Egiptiečiai taip pat naudojo 12 valandų dienas, galbūt todėl, kad per metus yra 12 mėnulio ciklų, arba tikriausiai buvo lengviau suskaičiuoti 12 pirštų sąnarių kiekvienoje rankoje.

Bet kokiu atveju šios sistemos buvo pritaikytos visame pasaulyje ir dabar yra laiko matavimo standartai. Bet kas, jei standartus pakeisime?

 

Dešimtainis laikas

1754 metais prancūzų matematikas Jeanas le Rondas d'Alembertas pasiūlė visus laiko vienetus padaryti tokius, kurie dalintųsi iš dešimties.

1788 m. Prancūzijos advokatas Claude'as Boniface'as Collignonas pasiūlė dieną padalyti į 10 valandų, kiekvieną valandą - į 100 minučių, kiekvieną minutę - į 1000 sekundžių, o kiekvieną sekundę - į 1000 tercijų. Jis taip pat pasiūlė dešimties dienų savaitę ir metus padalyti į 10 „saulės mėnesių“.

1792 m. Jean-Charles de Borda modifikavo šį pasiūlymą ir, remdamasis šiuo pagrindu, Prancūzijos parlamentas nusprendė, kad „nuo vidurnakčio iki vidurnakčio para yra padalinta į dešimt dalių, kiekviena dalis – į dešimt kitų ir taip toliau iki mažiausios išmatuojamos trukmės dalies“.

 

Sistema oficialiai įsigaliojo 1793 m. lapkričio 24 d. Vidurnaktis prasidėjo 0 valandų, o vidurdienis - 5 valandą. Taigi kiekviena metrinė valanda tapo 2,4 įprastos valandos. Kiekviena metrinė minutė tapo lygi 1,44 įprastoms minutėms, o kiekviena metrinė sekundė - 0,864 įprastinės sekundės.

Skaičiavimai tapo lengvesni. Laikas galėjo būti parašytas dalimis, pavyzdžiui, 6 valandos 42 minutės tapo 6,42 valandos ir abi reiškė tą patį.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(39)
(4)
(35)

Komentarai (20)