Dermatologė išvardijo kosmetikos priemones, kurios mums visiškai nereikalingos – nepasiduokite marketingui, realiai yra tik 2 priemonės, kurias verta turėti  ()

Šiais laikais esame tiesiog aptekę įvairiomis kosmetikos ir grožio priemonėmis. Nuo kelių eurų iki kelių tūkstančių, nuo paprastų kremukų maisto parduotuvėse iki prabangių kremų su aukso dulkėmis ar placenta. Ir visgi, tikrai ne visų siūlomų prekių mums reikia. Apie tai, kokios kūno priežiūros priemonės mums iš esmės yra nereikalingos, laidoje „Sveiki! su gydytoju V. Morozovu“ kalbėjo „Kardiolitos klinikų“ gydytoja dermatovenerologė Aistė Audickaitė. Pasak gydytojos, svarbiausia kiekvienam turėti 2 veido priežiūros priemones – apsaugą nuo saulės ir drėkinantį kremą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Kiek iš tiesų užrašai ant etikečių, skelbiantys inovatyvumą, natūralumą ir dermatologų patikrinimą, yra teisingi? Ar į juos reikėtų kreipti dėmesį?

– Dažnai būna nurodomas natūralumas, bet, paskaičius etiketes matosi, kad natūralių ingredientų tikrai mažai. Tad nereikėtų susižavėti tuo, kad yra dermatologiškai testuota ar natūralu. Dermatologų testavimas dažniausiai įvyksta taip, kad duodama pabandyti keliems dermatologams, parašoma, kad tyrimai atlikti.

– Kokių priemonių nepatartumėte naudoti?

– Neretai galvojama, kad reikia turėti atskirą paakių kremą. Tačiau tai yra mitas, marketinginis triukas. Tą patį kremą galime naudoti visose kūno srityse, taip pat yra su kaklo kremu. Tiesa, yra tam tikrų išimčių, bet dažniausiai užtenka turėti gerą drėkinantį kremą. Kitas produktas yra vandeniui atsparus tušas. Ten yra labai daug vaško, kuris kenkia blakstienoms. Be to, jį sunku nuvalyti, tad blakstienos nuo trynimo iškrenta. Populiaru naudoti kremus nuo strijų ir celiulito – tai irgi marketinginis triukas. Tokie kremai tiesiog gerai sudrėkina odą ir ji atrodo gražiau, bet strijų kremas tikrai nepakeis ir joms nepadės.

– O kaip su veido toniku?

– Tonikas irgi ne visais atvejais reikalingas. Jo paskirtis yra reguliuoti odos pH. Toniko labai reikėdavo seniau, kai prausikliai būdavo pilni alkoholio ir kitų nesaugių medžiagų, tada tonikas sureguliuodavo odos pH. Dabar į rutiną jo nebebūtina įtraukti, nebent yra aknė arba naudojamas vitaminizuotas tonikas. Visgi, tai nėra pagrindinė priemonė, kurią reikia turėti.

– Dar yra kitas stebuklingas vanduo, kuris viską nuvalo – micelinis vanduo. Tačiau po jo reikia veidą nuprausti su paprastu vandeniu.

– Šiaip paties micelinio vandens nuplauti nereikėtų. Tai yra išgrynintas vanduo, kuriame yra micelės – riebalų lašeliai, kurie išstumia iš odos paviršiaus nešvarumus. Normaliu atveju jo nereikia nuplauti, jei pacientas neturi didesnių odos problemų. Jei žmogus turi aknę, reikėtų pasirinkti tam tikros rūšies produktą.

– Kalbant apie švarą, labai dažnai akcentuojama, kad svarbiausia neliesti veido rankomis, nes ant jų labai daug bakterijų. Ir tai labai padidina šansus turėti probleminę odą.

 

– Taip, visiškai teisingai. Rankomis veido geriau neliesti, nes ten yra tikra bakterijų sankaupa. Be to, kuo labiau liečiame veidą, tuo labiau suaktyvėja riebalinės liaukos ir įsimeta bakterinės infekcijos. Tada prasideda bėrimai. Jei bėrimai vienoje veido pusėje, galima įtarti, kad jie nuo telefono.

– Labai dažnai reklamuojami vitaminais praturtinti šampūnai ir kiti produktai plaukams. Jei plaukas yra suragėjęs, kiek svarbu plauko galiuką sutepti vitaminais?

– Apie tai tikrai dažnai girdime, žmonės prisiperka įvairių šampūnų, ypač tie, kurie turi plaukų slinkimo problemų. Tačiau pagrindinė šampūno paskirtis yra išplauti galvos odą. Visi vitaminai ar priemonės nuo plaukų slinkimo per trumpai būna ant galvos odos, tad efekto neturi. Tad pacientams dažnai sakau, kad neleistų pinigų tokioms plaukų priemonėms, jos per trumpai būna ant plaukų ir vitaminai tikrai į plaukus nepateks.

– Dar mano vaikystėje buvo daromos naminės plaukų kaukės. Pavyzdžiui, įtrindavo plaukus kiaušiniu arba ricinos aliejumi su brendžio šaukštu.

 

– Praktiškai galėtume surinkti visą receptų knygą apie tokias kaukes. Bet efekto, vėlgi, nematome. Pacientai, kurie turi rimtesnes problemas, dažniausiai vis tiek grįžta pas mus. Kartais būna, kad situacija pagerėja. Tarkime, žmogų vargina plaukų slinkimas, bet nėra rimtesnių organizmo problemų, slenka tik dėl streso, tai po kurio laiko savaime praeina. Tiesiog pats organizmas susitvarko, o atrodo, kad padeda.

– Bet dabar yra daug įvairių aparatų, kuriuos galima įsigyti ir atlikti procedūras sau namuose. Kiek jie gali padėti? Pavyzdžiui, elektrinis šepetukas, kuris valo veidą.

– Jis buvo labai populiarus prieš keletą metų. Tada matydavome labai keistus bėrimus, nes žmonės išnešiodavo bakterijas po visą veidą. Skirdavome gydymą nuo aknės, bet jis neveikdavo. Po kiek laiko išsiaiškindavome, kad vakarais naudojamas šepetėlis, kuris paskirsto bakterijas ir sukelia bėrimą.

– O kaip dėl veido valymo servetėlių?

– Jos dažnai turi labai daug agresyvių medžiagų. Jos kaip ir nepašalina viso susikaupusio sluoksnio ant veido, tad jas galima naudoti nebent „iš bėdos“, kai reikia kelionėje. Bet geriau naudoti švelnius prausiklius.

 

– Galima nueiti ir į kokius nors kabinetukus, kuriuose siūlomos įvairiausios procedūros. Ar ten viskas reikalinga, ar yra kokių nors procedūrų, kurių nereikia?

– Procedūrų turime labai daug, tačiau problemos kyla tada, kai procedūras atlieka nekvalifikuoti specialistai. Tada būna daug bėdų. Taip pat patarčiau nepulti žavėtis naujausiomis procedūromis, geriau pasikonsultuoti su specialistu, kad geriau žinotume problemą ir kaip padėti.

– Ką kiekvienam būtina turėti namuose, kad galėtume rūpintis savo veidu? Tokia programa minimum.

– Dažniausiai esame minimalistai, paprasti dalykai yra svarbiausi. Kiekvienam reikėtų turėti gerą drėkinamąjį kremą ir apsaugą nuo saulės. Tai svarbu ne tik dėl odos vėžio prevencijos, bet ir stabdant senėjimą. Ir, žinoma, reikėtų naudoti tik tinkamas priemones mūsų veidui, o ne daugybę, bet netinkamų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()