Mokslininkai: laikantis paprastos dietos diabetą įmanoma pasiųsti į remisiją  ()

Antrojo tipo diabetas, kaip mokslininkai kartojo daug metų, gali būti valdomas, bet negali būti pagydytas. Diabeto gydymas yra susijęs su simptomais, o ne visišku ligos išsprendimu. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad laikantis dietos diabetą įmanoma pasiųsti į remisiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai peržvelgė 90 tyrimų, apibūdinančių skirtingų dietų poveikius diabeto ligos eigai. Dauguma šių tyrimų dėmesį skyrė maistą keičiantiems kokteiliams. Tai - glotnučiai, kuriuose yra visos žmogui reikalingos maistinės medžiagos, bet nieko daugiau. Jie pakeičia įprastus pusryčius, pietus ir vakarienę. Bent trečdaliui antrojo tipo diabetu sergančių žmonių tokia radikali dieta padeda pasiekti remisiją.

Mokslininkai pastebėjo, kad diabetą neblogai malšina ir angliavandenių atsisakymas - dieta su stipriai apribotu angliavandenių kiekiu padėjo penktadaliui žmonių. Padeda ir kalorijų ribojimas, ir Viduržemio jūros dieta, bet ne taip efektyviai.

Bet kas apskritai yra diabeto remisija? Pasiekus tam tikrą cukraus lygį kraujyje diagnozuojamas diabetas. Jei cukraus lygis vėliau nukrenta žemiau tos ribos, galima kalbėti apie remisiją. Tačiau šįkart mokslininkai atkreipė dėmesį ir į kūno svorį - jei jis nekrenta, nukritęs cukraus lygis kraujyje nėra laikomas diabeto remisija. Maistą pakeičiantys kokteiliai padeda išlaikyti santykinai žemą cukraus lygį kraujyje, bet tik jei žmogus atsikrato viršsvorio - kitaip teigiami rezultatai dings per porą metų.

 

Net ir efektyviausios dietos padeda tik maždaug trečdaliui nuo antrojo tipo diabeto kenčiančių žmonių. Diabeto remisiją geriausiai pasiekia 50 metų nesulaukę vyrai. Ypač tie, kurie atsikrato viršsvorio ir diabetu sirgo trumpiau nei 6 metus.

Tačiau mokslininkai ragina nesusikoncentruoti į remisiją - tai neturėtų būti pagrindinis tikslas. Reikia sumažinti cukraus kiekį kraujyje, mesti svorį ir atsakingai žiūrėti į mitybą - tai yra geriausias kelias į geresnę savijautą ir sveikesnę ateitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()