Mokslininkai sukūrė tabletę, kuri gali palengvinti milijonų žmonių gyvenimus  ()

Gali būti, kad jums sunku įsivaizduoti, kaip reikėtų gyventi kasdien leidžiantis vaistus. Tačiau milijonams žmonių tai - realybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, cukralige pasaulyje serga daugiau nei 420 milijonų žmonių. Ši liga sukuria insulino lygio svyravimus, dėl ko staiga kinta ir cukraus kiekis kraujyje. Daugybė žmonių dėl to turi nuolat stebėti cukraus kiekį kraujyje ir leistis insuliną. Tai - nemaloni, bet gyvybiškai svarbi procedūra.

Aišku, šiais laikais jau egzistuoja ir diabetikų gyvenimą palengvinančių priemonių. Specialūs švirkštai insuliną suleidžia tiksliai ir beveik neskausmingai. Tuo tarpu insulino pompos ne tik nuolat stebi gliukozės kiekį kraujyje, bet ir jį aktyviai reguliuoja insulinu. Tačiau gydytojai vis tiek pastebi, kad nemažai žmonių vengia šio nepatogumo ir kartais net sąmoningai praleidžia insulino dozes. Ar būtų galima išvengti adatų?

 

Na, sunkiai. Insulino molekulė yra pakankamai trapi ir negali išgyventi kelionės per virškinimo traktą. Bent jau negalėjo anksčiau - Niujorko universiteto Abu Dabyje mokslininkai sukūrė insulino piliulę, kuri ne tik skiria reikalingą hormoną, bet dar ir stebi gliukozės kiekį kraujyje.

Insulinas šiose piliulėse apsaugomas tarp plonų nano pluošto lakštų, kurie apsaugo hormoną nuo rūgštinės skrandžio terpės. Taip vaistai pristatomi į žarnas, iš kurių gali patekti į žmogaus kraujotaką. Tačiau geriausia tai, kad į kraują patekusios dalelės tuomet stebi gliukozės kiekį kraujyje ir insuliną išskiria tik tada, kai jo reikia.

 

Vaistai buvo išbandyti su laboratorijos žiurkėmis. Gyvūnų gliukozės kiekis kraujyje normalizavosi praėjus 2 valandoms po vaistų suvartojimo.

Jei bus patvirtintos, šios tabletės milijonams diabetu sergančių žmonių gali padėti išvengti reguliarių dūrių. Žinoma, dar reikės nemažai tyrimų ir institucijų patvirtinimo, tačiau gerai, kad tokie preparatai jau pakeliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()