Vilniuje, kaip tikrame kalnų kurorte – miesto centre slypi dažnam net negirdėtas serpantinas  ()

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija pirmadienį feisbuke pasidalijo įdomiu faktu – kad Vilniuje yra ne tik Tuputiškių serpantinas, bet ir dar vienas – Trijų Kryžių kalno papėdėje. Apie pastarąjį išties ne kiekvienas yra girdėjęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija rašo:

„Vilniuje, kaip tikrame kalnų kurorte, yra net du serpantinai. Pirmasis yra Pavilny, Tuputiškių vardu žinomas, kitas – pasislėpęs po medžiais, Vilniaus pilyse, Trijų Kryžių kalno papėdėje.

Pirmasis prieš 100 metų sujungė geležinkeliečių gyvenvietę su Pavilniu, antrasis prieš 200 metų jungė abipus Vilnios esantį Vilniaus universiteto Botanikos sodą Sereikiškėse.

Daugiausia „gyvačiukų“, t.y. posūkių 180 laipsnių kampu, turi Vilniaus pilių serpantinas, nors jis buvo skirtas labiau batuotiems negu ratuotiems.

Šiandien Vilniaus pilių serpantinas vos praeinamas, vos matomas. Tačiau jo pėdsakus lazerių ir kompiuterių pagalba nesunku pamatyti skaitmeniniuose reljefo modeliuose, tiksliau – jų šešėliuose.

Iliustracija viršuje: kairėje – fragmentas iš Vilniaus medicinos–chirurgijos imperatoriškosios akademijos Botanikos sodo plano (1834 m.), viduryje – sumodeliuotas reljefo modelis, esant apšvietimo šaltiniui 45 laipsnių aukštyje ir 45 laipsnių azimute (pagal Vilniaus miesto savivaldybės LiDAR duomenis, 2009 m.), dešinėje – įstrižoji vietovės aerofotografija (Vilniaus miesto savivaldybės duomenys, 2019 m.).

 

Plačiau apie senojo reljefo tyrimus Sarcevičius S., Valionienė O., Pugačiauskas V. Kreivoji pilis: tarpdisciplininių tyrimų atvejis, Vilnius, 2016.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: