Tarptautinė kosminė stotis tampa tikra nelaimėlė: rasta naujų įtrūkimų – prognozuojama gedimų lavina  ()

Rusijos kosmonautai Tarptautinės kosminės stoties (TKS) modulyje „Zarya“ aptiko įtrūkimų ir yra susirūpinę, kad laikui bėgant jie gali išplisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gedimų lavinos grėsmė

„Kai kuriose Zarya modulio vietose aptikti paviršiniai įtrūkimai“, – naujienų agentūrai RIA sakė raketų ir kosmoso korporacijos „Energija“ vyriausiasis inžinierius Vladimiras Solovjovas. „Ši bloga žinia leidžia manyti, kad plyšiai laikui bėgant pradės plisti“.

„Zarya“ modulis, dar vadinamas funkciniu krovinių bloku, buvo pirmasis kada nors paleistas TKS komponentas, į orbitą iškeltas 1998 m. lapkričio 20 d., praneša NASA.

V.Solovjovas neseniai pareiškė, kad pagaliau pradeda matytis stoties amžius, ir perspėjo, kad po 2025 m. gali užgriūti sugedusios įrangos „lavina“, rašo „Reuters“.

Šie nauji įtrūkimai atsirado po kelių neseniai įvykusių incidentų TKS. Kovo mėn. rusų kosmonautai modulyje „Zvezda“ užsandarino du nedidelius – maždaug žmogaus plauko pločio – įtrūkimus, pranešė „Space.com“. Modulyje „Zvezda“ yra dviejų kosmonautų gyvenamosios patalpos ir jame veikia stoties gyvybės palaikymo sistemos, taip pat atsarginės gyvybės palaikymo sistemos JAV stoties dalyje. Buvo manoma, kad mažyčiai įtrūkimai modulyje yra oro nuotėkio, kurį NASA ir Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ tyrė kelis mėnesius, šaltinis.

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ yra sakiusi, kad TKS ji dalyvaus iki 2024 m. ir kad ji yra atvira galimybei pratęsti savo dalyvavimą ir po to.

 

Rugpjūtį Rusijos mokslinių tyrimų modulyje „Nauka“ netikėtai užsidegė reaktyviniai varikliai ir išstūmė visą stotį iš vietos. Modulis vos prieš kelias valandas buvo prisišvartavęs prie stoties, kai staiga išsijungus reaktyviniams varikliams, „Nauka“ iš esmės bandė atsiplėšti nuo prisišvartavimo taško ir kartu su savimi patraukė TKS.

Rusijos pareigūnai teigė, kad incidentą greičiausiai lėmė programinės įrangos gedimas ir žmogiškoji klaida, praneša „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: