Izraelyje atkasta Bizantijos laikų bažnyčia stebina – skirta nežinomam kankiniui  ()

Archeologai Izraelyje aptiko 1500 metų senumo bažnyčią. Ant didelės bažnyčios yra graikiški užrašai, kuriuose sakoma, kad ji buvo skirta „šlovingam kankiniui“, tačiau nenurodoma, kas tas kankinys buvo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šlovingojo kankinio bažnyčia

Tuo metu, kai bažnyčia buvo pastatyta, Izraelį kontroliavo Bizantijos imperija, o bažnyčioje esančiame užraše teigiama, kad bažnyčia buvo išplėsta valdant imperatoriui Flavijui Tiberijui, kuris valdė nuo 578 iki 582 metų. Nuo 634 iki 638 m. Tačiau nepaisant islamo augimo regione, bažnyčia klestėjo ir buvo apleista tik X a., nustatė archeologai.

Bažnyčia buvo rasta per 2017 m. vykdytus kasinėjimus, prieš pradedant statybas šioje vietovėje. Ji yra apie 24 km į pietvakarius nuo Jeruzalės, Judėjos kalvose, straipsnyje, paskelbtame žurnalo „Biblical Archaeology Review“ rudens numeryje, rašė Benyaminas Storchanas, Izraelio senienų tarnybos archeologas, vadovavęs bažnyčios kasinėjimams. B.Storchanas pastatą pavadino „Šlovingojo kankinio bažnyčia“.

 

„Ankstyvuoju etapu [V a.] Šlovingojo kankinio bažnyčią sudarė paprasta, kukli koplyčia olos kameroje“, – straipsnyje rašė B.Storchanas, pažymėdamas, kad VI a. ji buvo išplėsta į nemažą antžeminę bažnyčią, papuoštą mozaikomis. Vėliau žmonės urvo kamerą pavertė kapaviete, kurioje galėjo būti laikomi nežinomo kankinio palaikai.

Ikonoklazmas

Bažnyčia turi senovinio ikonoklazmo – tyčinio konkrečių artefaktų ir atvaizdų naikinimo – pėdsakų. Archeologai nustatė, kad kai kurios mozaikos iš pradžių buvo papuoštos zoomorfiniais (į gyvūnus panašiais) atvaizdais, tačiau jie buvo sąmoningai ištrinti. Mozaikas „senovėje išniekino ikonoklastai, pakeisdami zoomorfines formas atsitiktinėmis teseromis [mozaikos plytelėmis ar akmenėliais], kad užgožtų originalų dizainą“, – straipsnyje rašė B.Storchanas.

Kas yra kankinys?

 

Nors archeologai nežino kankinio tapatybės, viena iš galimybių yra ta, kad jis buvo skirtas vyrui, vardu Zacharijas – šis vardas kelis kartus pavartotas Biblijoje. Senoviniuose dokumentuose nurodoma, kad V a. netoliese buvo rastas šio vardo krikščionių kankinio kapas, o tekstuose teigiama, kad netoli kasinėjimų vietos yra Zacharijui skirta šventovė, vadinasi, ši bažnyčia galbūt ir galėtų būti ta šventovė. Tačiau net jei bažnyčia buvo skirta Zacharijui, išlikusiuose tekstuose nepaaiškinama, kuris Zacharijas tai buvo.

 

Zacharijas buvo dažnas vardas Biblijoje, straipsnyje rašė B.Storchanas, pažymėdamas, kad Zacharijas taip pat galėjo būti nežinomo religinio veikėjo, neaprašyto Biblijoje, vardas.

Galiausiai archeologai net nėra tikri, kad bažnyčia buvo skirta kankiniui vardu Zacharijas.

„Tačiau mes vis dėlto išliekame kupini vilties, kad toliau tiriant tūkstančius kasinėjimų metu aptiktų artefaktų, atsiras naujų ir svarbių užuominų, atskleidžiančių tikrąją paslaptingojo Šlovingojo kankinio tapatybę“, – straipsnyje rašė B.Storchanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()