Inžinierius sugalvojo, kaip Marse pasigaminti vandens: kaip veikia ši vos 250 dolerių tekainuojanti technologija? (Video)  (5)

Šis egiptiečių mechatronikos inžinierius gali paversti orą vandens lašeliais, ir tai padaryti jam padeda ELU – jo paties sukurtas robotas, kurio paskirtis yra šalinti drėgmės perteklių ir, pasitelkus dirbtinį intelektą, paversti jį vandeniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

28 metų inžinierių įkvėpė NASA misijos į Marsą, ir jis kūrė šį robotą, kad jis galėtų funkcionuoti oro sąlygomis, primenančiomis Raudonąją planetą, kurioje tvyro aukštas drėgmės lygis, bet ji pati labai sausa.

Mahmoudas Elkoumy sako, kad tinkamai suderinus, šis robotas galėtų sugerti drėgmę Marse ir paversti ją geriamu vandeniu. Nauja, nebrangi technologija, palaikoma dirbtinio intelekto, gali pagaminti didelius kiekius vandens, naudodama polimerus, kurie užtikrina mažesnes energijos sąnaudas, teigė M. Elkoumy.

„Vandens generavimo iš oro procesas pereina kelis etapus. Pirmasis iš jų yra filtravimas, kuomet oras gerai perfiltruojamas. Tuomet eina kondensavimas, dar vienas filtravimo etapas, o tada sterilizavimas ultravioletiniais spinduliais.

Galiausiai pridedama mineralinių druskų, kurios yra naudingos žmogaus sveikatai“, – sakė Egiptiečių mechatronikos inžinierius Mahmoudas Elkoumy.

Kad sukurtų galutinį ELU dizainą, M. Elkoumy prireikė devynių mėnesių, ir jis sako, kad šis robotas tekainuoja 250 dolerių.

Vieno litro vandens, pagaminto per ELU, kaina sudaro nuo 1,5 iki 2 centų, kai pagaminti vieną litrą vandens kitomis technologijomis kainuoja 20 centų, pažymi jaunasis mokslininkas.

M. Elkoumy trokšta, kad jo paties lėšomis finansuotas projektas būtų naudojamas ne tik Marse, bet ir kitose sausringose vietovėse, kur vandens mažai ar visai nėra.

 

„Galiu paleisti gamyklas, kurios per dieną pagamins daugiau kaip 5 tūkst. ar net 50 tūkst. litrų vandens. Galiu padaryti tai be jokių problemų.

Tai galima naudoti ne tik Marse, bet ir dykumingose vietovėse, kuriose nėra tokių natūralių vandens šaltinių kaip upės ar šuliniai. Kasti šulinius labai brangu, kaip ir pratęsti upes, o gaminti vandenį iš oro yra santykinai pigiau, negu naudoti kitas technologijas“, – teigė M. Elkoumy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(26)
(8)
(18)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: