Užuomina apie devintąją planetą? Už Neptūno aptikti keistomis orbitomis skriejantys kosminiai objektai  (2)

Per šešerius metus trukusią kosmoso už Neptūno orbitos paiešką aptiktas 461 naujas objektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užuomina apie devintąją planetą?

Tarp šių objektų yra keturi, kurie nuo Saulės nutolę per 230 astronominių vienetų (AU). (Astronominis vienetas yra atstumas nuo Žemės iki Saulės, t. y. 149,6 mln. kilometrų). Šie nepaprastai tolimi objektai gali atskleisti kur yra Devintoji planeta – teorinį, niekada nepastebėtą kūną, kuris gali būti pasislėpęs gilioje erdvėje ir kurio gravitacija veikia kai kurių Saulės sistemos pakraštyje esančių uolinių objektų orbitas.

Naujieji stebėjimai atlikti 2013 m. pradėto Tamsiosios energijos tyrimo, kuriuo siekiama sudaryti visatos galaktikų struktūros ir tamsiosios medžiagos žemėlapį, dėka. Šešerius metus stebint iš viso patvirtinti 817 naujų objektai, iš kurių 461 dabar pirmą kartą aprašytas straipsnyje, paskelbtame preprintų serveryje arXiv. Straipsnis pateiktas recenzuoti vienam iš žurnalų, praneša ScienceAlert.

Visi tyrime minimi objektai yra mažiausiai 30 AU atstumu nuo Saulės sistemos, beveik neįsivaizduojamai tamsiame ir vienišame Saulės sistemos regione. Šiuose lediniuose rajonuose buvo aptikta daugiau nei 3000 transneptūniškų objektų, arba TNO. Tarp jų yra tokios nykštukinės planetos kaip Plutonas ir Eris. Kuiperio juosta – tai ledinių objektų, skriejančių maždaug 30-50 AU atstumu nuo Saulės, regionas.

Išsiskiria keli

Iš 461 objekto, pirmą kartą aprašyto naujajame straipsnyje, išsiskiria keli. Devyni iš jų yra vadinamieji ekstremalūs transneptūniški objektai, kurių orbitos nuo Saulės nutolusios mažiausiai 150 AU. Keturi iš jų yra itin ekstremalūs, jų orbitos atstumas siekia 230 AU. Esant tokiems atstumams, objektus vargu ar veikia Neptūno gravitacija, tačiau jų keistos orbitos leidžia manyti, kad jie yra veikiami iš už Saulės sistemos ribų.

 

Kai kurie tyrėjai mano, kad ta įtaka gali būti dar neatrasta Devintoji planeta. (Kiti mano, kad keistas orbitas paaiškina daugybės mažų objektų bendra gravitacija arba, priešingu atveju, statistinė anomalija). Taigi naujai atrasti objektai galėtų padėti mokslininkams nustatyti galimą Devintosios planetos egzistavimą arba jį paneigti.

Bent 155 iš naujai atrastų objektų astronomai pavadino „atsiskyrusiais“. Tai reiškia, kad jie yra pakankamai toli nuo Neptūno, todėl didžiosios planetos gravitacija jiems nedaro didelės įtakos; vietoj to, juos su Saulės sistema daugiausia sieja tolima Saulės trauka. Atsiskyrę objektai, kartais vadinami išplėstinio išsklaidytojo disko objektais, paprastai turi didžiules elipsines orbitas.

 

Tyrėjai savo straipsnyje rašo, kad šie rezultatai yra įdomūs, nes Tamsiosios energijos tyrimas nebuvo skirtas transneptūniškų objektų paieškai. Jo tikslas buvo apibūdinti teorinę tamsiąją energiją, kuri daro įtaką spartėjančiam visatos plėtimosi procesui. Nepaisant to, tyrimo duomenyse yra 20 proc. visų šiuo metu žinomų TNO, rašė tyrėjai, ir jie apima aštuntadalį dangaus.

„Jie bus vertingi tolesniems išsamiems statistiniams transneptūnų regiono formavimosi modelių tyrimams“, – rašė jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (2)