Mokslininkai: šią savaitę ozono skylė gerokai padidėjo, viršija Antarktidos plotą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedriax 2021-09-19 12:22
Straipsnyje visiškai neužsimenama kodėl ta "skylė" padidėjo. Ozonas susidaro kai deguonį veikia ultravioletiniai spinduliai, o skyla jis ne tik dėl teršalų, bet ir todėl, kad O3 yra nestabili molekulė, mėgstanti reaguoti su daugybe kitų medžiagų. Taigi pietų pusrutulyje pusę metų buvo žiema, nešvietė saulė, ozonas negalėjo susidaryti natūraliu būdu, todėl jo kiekis ir sumažėjo.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-09-19 12:38
Tai vieną yra kai tai sumažėja įprastai, t.y. tiek, kiek ir pernai. O čia kalbama apie to sumažėjimo masto padidėjimą: "Prognozės rodo, kad šiemet skylė tapo didesnė nei įprastai"
Giedriax 2021-09-19 16:16
„Prognozės rodo, kad šiemet skylė tapo didesnė nei įprastai“ "Praėjusių metų ozono skylė taip pat prasidėjo nepastebimai, bet vėliau virto viena iš ilgiausiai trunkusių skylių per visą istoriją." Matome, kad šiemet skylė didesnė nei vidurkis pagal plotą. Praeitais metais skylė laikėsi ilgiau. Straipsnyje nėra informacijos, kokį plotą skylė užėmė pernai. Kaip palyginti skirtingus matavimo vienetus, t.y. kvadratinius kilometrus ir dienas? --- Kalbant apie vidurkius, visiškai natūralu, kad kai kurie matavimai didesni ar mažesni nei vidurkis. Iš tikro galima tikėtis, kad apie 50% matavimų bus didesni nei vidurkis, ir 50% bus mažesni. Yra daugiau niuansų, bet nemanau kad jie svarbūs šiuo atveju