Mamutų urvo sistema „auga“: tyrinėtojai ilgiausią pasaulyje žinomą urvų sistemą praplėtė 13 kilometrų (Video)  ()

Ilgiausia pasaulyje žinoma urvų sistema ką tik pasiekė naują rekordą po to, kai tyrėjai praleido valandų valandas, kartografuodami papildomus 13 kilometrų praėjimus Mamutų urvo nacionaliniame parke Kentukio valstijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auganti urvų sistema

Nacionalinės parko tarnybos (NPS) duomenimis, dabar Mamutų urvo koridorių ilgis siekia 676 km.

Urvų sistemos kartografavimas buvo didžiulis darbas, kurį atliko Kentukyje įsikūrusios ne pelno siekiančios grupės „Urvų tyrimų fondas“ (CRF) savanoriai ir kiti vietiniai gyventojai, įskaitant Centrinio Kentukio karsto koalicijos (Central Kentucky Karst Coalition) narius.

„Daugelis kelionių po urvus yra ilgos ir sunkios, susijusios su laipiojimu, vertikaliais atstumais, suspaudimais, plyšiais, vandeniu ir purvu“, – rugsėjo 11 d. išplatintame NPS pareiškime teigė CRF rytinės veiklos vadovė Karen Vilmes. „Po kelionės kartografai per kelionę urvuose surinktus duomenis paverčia žemėlapiu. Kiti savanoriai teikia pagalbą paviršiuje. Tai aukščiausios klasės pastangos pasaulinio lygio urvui, ir mes didžiuojamės galėdami būti jų dalimi.“

Tai ne pirmas kartas, kai Mamutų urvo sistema „auga“. Į rekordų knygas ji pateko 1969 m., kai iš viso buvo užfiksuota 105 km koridorių. Tuomet 1972 m. rugsėjį CRF speleologai per 14 valandų trukusį tyrimą atrado Mamutų urvų sistemos ir Flint Ridge sistemos jungtį, todėl bendras žinomas Mamuto urvo atstumas padidėjo iki 232 km.

Nuo to laiko papildomi CRF tyrimai padidino Mamutų urvo sistemos ilgį, įskaitant ir atrastas jungtis tarp jos ir mažesnių urvų, tokių kaip Proktoriaus urvas, Roppelio urvas ir Morisono urvas, teigiama NPS pranešime.

Įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą

 

Mamutų urvų sistema yra didžiulis labirintas, kuris susiformavo dėl kalkakmenio erozijos, moksliškai vadinamos karstine topografija, kuri taip pat pastebima ir kitose tirpstančiose uolienose, pavyzdžiui, marmure ir gipse.

Karstinė topografija susidaro, kai lietaus ir upių vanduo nuo žemės paviršiaus pro plyšius, įtrūkimus ir skyles prasiskverbia po žeme ir keliauja toli po žeme, lėtai tirpdydamas ir formuodamas minkštą požeminę uolieną į urvus ir kitus geologinius objektus, rašoma JAV vidaus reikalų departamento ir NPS tinklaraštyje.

Kasmet urvų sistemą aplanko daugiau kaip 2 mln. žmonių, o joje gyvena 130 rūšių laukinių gyvūnų, įskaitant 14 rūšių troglobitų, t. y. gyvūnų, gyvenančių tik urvuose.

 

Mamutų urvų nacionalinis parkas yra viena iš 13 natūralių JAV vietovių, kurias Jungtinės Tautos yra pripažinusios Pasaulio paveldo vietove.

Tuo tarpu ilgiausia pasaulyje povandeninių urvų sistema yra Meksikos Kintana Roo valstijoje Jukatano pusiasalyje. 2018 m. Didžiojo majų vandeningojo sluoksnio tyrėjai paskelbė, kad dvi anksčiau žinomos povandeninių urvų sistemos susijungė, sudarydamos didesnę Sac Actun sistemą, kurios ilgis dabar siekia 347 km, anksčiau rašė „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()