„Aksominėms skyryboms“ - 30: kaip ir kodėl skilo Čekoslovakija, tapusi ryškiu kontrastu kitai buvusiai komunistinei valstybei (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Fikcija 2021-09-23 17:43
Komunizmo nebuvo ne vienoje soc bloko valstybeje , buvo bandoma kurti socializma. PS. Kam klaidinti skaitytojus?
Monochamus 2021-09-23 18:21
Niekas čia nieko neklaidina. Ir taip aišku, kad to komunizmo, kaip tą ideologija įvardija patys sekėjai, niekada niekur nebuvo ir nebus, kaip ir dantukų fėjos ar Valhalos. Terminu "komunistinė valstybė" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Communist_state ) vadinamos tos valstybės, kurios daugiau ar mažiau vadovavosi/siekė komunistinės ideologijos, kur valdančios partijos save pačios įvardijo komunistinėm. Kadangi ne visi socialistai yra komunistai, tai toks terminas nieko neklaidina, o kaip tik padeda atskirti komuniagas nuo centro-kairės socialistų.
conjurer 2021-09-23 19:02
60s ir 70s JAV egzistavo hipių komunos, kurios buvo arčiausiai komunizmo, nei bet kas kitas modernioje istorijoje. Tai buvo įdėjiniai žmonės, kurie dalinosi turtu, darbais, bei buvo atsiskyrę nuo populiariosios kultūros. Jei ne tų laikų psichodelikų gausa, jie greičiau būtų atsisakę tokių eksperimentų. Ir net tokiose mažose bendruomenėse susikūrė asmenybės kultai, tokie kaip čarlis mansonas. Labai paraleliai viskas vyko ir sovietų bloke, kuriame iki šiol yra išlikę sektos lygio asmenybės kultai, tokie kaip mikė pukotukas, putka ir tarakonas. Badas irgi būdingas tiek hipių komunom, tiek sovietų blokui. Aišku hipiai turėjo daug geresnę muziką. Tai kad sekėjai sako, kad komunizmo niekus nebuvo, čia melas, dėl manymo, kad komunizmas dar turi vilčių būti įgyvendintas. Jei įdomu, šiame filme galima pamatyti daug maž kaip jie atrodė: https://www.imdb.com/title/tt0064276/
Monochamus 2021-09-24 12:55
Jei taip išvedžioti, tai galima sakyti, kad daugumoje šeimų yra komunizmas - visi šeimos nariai dirba ar prie buities prisideda pagal galimybes, o šeimos turtas dalinamas pagal poreikius, nežiūrint koks kieno indėlis į šeimos gerovę. Hipių komunos arčiau šeimos ar genties, bet labai toli iki nepriklausomos valstybės. Kai komuna išaugs iki > 100k žmonių, gyvens ne kapitalistinės valstybės viduje kapitalizmo užgyventais turtais, o kažkokiu būdu įgaus suverenitetą, reikės pasirūpinti ne tik maistu ir narkotikais, bet ir galvoti apie įvairius rimtesnius projektus, kaip infrastrūktūra, elektros gamyba, sveikatos apsauga, policija, gynyba, įvairūs rimti inžinieriniai projektai bei jų priežiūra ir t.t. Tada krenta nuo galvos rožiniai akiniai. Kaip tai vyksta istorijoje yra apstu pavyzdžių, pradedant nuo senovės, kaip gentys augo iki civilizacijos (kažkodėl nei viena, nei viename pasaulio kampe neišlaikė komunizmo), baigiant "moderniais" bandymais įgyvendinti komunizmą - sovietų sąjunga, šiaurės korėja, venesuela, mao zedungo kinija... Jei kalbame ne apie kokią nors Tuvalo lygio salelę-valstybėlę (nors, aš net ir ties ja būčiau skeptiškas), tai gal nusimk rožinius akinius dėl "vilčių apie komunizmo įgyvendinimą"...
conjurer 2021-09-24 13:54
Aš ir neturiu tokių vilčių. Tiesiog sakau, kad tie kurie sako, kad "komunizmas niekur nebuvo įgyvendintas", turi. Tai skamba kaip pasiūlymas, maždaug niekas dar neįgyvendino, pabandom - gal pavyks. Ir mano manymu hipiai vieninteliai buvo pasiekę tikrą komunizmą, ir jiems tikrai padėjo perteklinis lsd-25 bei kanapių vartojimas. O kai žmonės nėra apsvaigę, jie net nenori veltis į tokias nesąmones.