Vernalio bankas Jungtinėse Valstijose – mitais apaugęs pastatas, kuris buvo išsiųstas paštu: tam pasitelktas vienas gudrus triukas (Foto, Video)  ()

1913 m. Jungtinių Amerikos Valstijų pašto skyrius pradėjo tiekti vietines siuntų pašto paslaugas – tai buvo epochinis įvykis tūkstančių amerikiečių, ypač gyvenančių tolimose šalies vietovėse, gyvenime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Staiga tokios prekės kaip maistas, vaistai ir kitos šiuolaikinės prekės, kurių nebuvo lengva įsigyti kaimo vietovėse, buvo tokios artimos kaip kaimo pašto skyrius. Klientai galėjo užsisakyti prekių ir produktų iš įmonių, esančių už šimtų km nutolusiuose miestuose, ir gauti jas tiesiai į namus.

Be to, ūkininkai galėjo pristatyti vietinę produkciją tiesiai vartotojui, taupydami laiką ir pinigus. Per pirmąsias penkias aptarnavimo dienas buvo išsiųsta ir pristatyta daugiau nei keturi milijonai siuntinių. Per pirmuosius šešis mėnesius buvo išsiųsta 300 milijonų siuntų. Užsakymų pašto verslas sparčiai augo.

Tačiau nauja siuntų paslauga atvėrė kelią ir tuo pačiu gudriam ir komiškam nutikimui.

Vernalio miestelio, esančio Uintos apygardoje Jutos šiaurės rytuose, paštą užplūdo siuntos. Iki 1916 m. vidutiniškai atvykdavo dvi tonos siuntų per dieną, todėl paštininkas ir jo padėjėjas buvo priversti 15 valandų per dieną triūsti pašte.

 

Vernalis tiesia linija yra maždaug 200 km į rytus nuo Solt Leik Sičio, tačiau miestelis įsikūręs dėl aukštai virš jūros lygio esančiame dykumos slėnyje, apsupto kalnų ir uolų, todėl tikroji kelionė yra beveik 640 km ilgio.

Siuntos iš Solt Leik Sičio pirmiausia keliauja Denverio ir Rio Grandės geležinkeliu į Macką Kolorado valstijoje – 437 km atstumu – tada grįžta atgal į Jutą, per Vatsoną siauruoju geležinkeliu. Paskutiniai 87 km iki Vernalio yra įveikiami sunkvežimiais.

Todėl paštui gabenti siuntas į Vernalį buvo labai brangu. 1916 m. birželio 2 d. „The Vernal Express“ numeryje buvo apskaičiuota, kad vyriausybė praranda „nuo 25 000 iki 30 000 USD kasmet“, pristatydama siuntas į Vernalį ir situacija tik blogės.

 

1916 m. vasarą verslininkas, vienas iš Vernalio banko direktorių, Williamas Horace'as Coltharpas nusprendė pastatyti naują dviejų aukštų namą bankui ir kitoms vietos įmonėms.

Coltharpas planavo daugumai pastato naudoti pigesnes, vietoje kūrenamas plytas, tačiau fasadui jis pasirinko geros kokybės plytas iš Solt Leik Sičio. (Klaidingai laikoma, kad buvo išsiųstos viso pastato plytos, bet taip buvo padaryta tik su fasado plytomis).

Bėda ta, kad privatūs krovinių vežėjai už plytų gabenimą į Vernalį taikė nepaprastai didelę kainą – keturis kartus didesnę už plytų kainą.

Nusprendęs rasti mažesnį tarifą, Coltharpas pasiteiravo pašte ir sužinojo, kad jis gali išsiųsti plytas už mažiau nei pusę to, ką siūlo privatūs krovinių vežėjai. Taigi jis taip ir padarė.

Kiekviena plyta buvo atskirai suvyniota į popierių ir supakuota į dėžes po dešimt, kad būtų pasiekta maksimali leistina 50 svarų (22,7 kg) pakuotėms riba.

 

Pagal „Salt Lake Pressed Brick Company“, jie į Vernalį pristatė 15 000 plytų, nors daugumoje pranešimų teigiama, kad jų buvo 80 000. Bet kokiu atveju, tai buvo daug plytų.

Paskutiniams paketams išvykus iš Solt Leik Sičio, JAV Paštas skubiai pakeitė savo taisykles, nustatydamas 200 svarų (90,7 kg) per dieną vienam siuntėjui ribą. Nors pakeitus politiką 1916 m. baigėsi didžiuliai pašto siuntiniai - bendra Vernalio pašto skyriaus gautų siuntų suma ir toliau augo. Iki 1921 metų kasdien atvykdavo daugiau nei trys tonos.

Banko pastatas buvo baigtas statyti 1916 m. lapkritį (atidarytas 1917 m.) ir buvo pramintas „Siuntų pašto banku“ („Parcel Post Bank“). Nuo 1974 m. jis veikia kaip Siono (Zion) banko filialas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()