Išsipildančios ir save griaunančios pranašystės - kaip jos veikia ir kodėl tampame savo pačių iliuzijų įkaitais?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Monochamus 2021-10-11 18:06
Kaip eilinė tipiška propaganda. Prasideda straipsnis įdomus, pagrįstais psichologiniais efektais o baigaisi pritempinėjimais, dvokiančiais komunizmo aukštinimu. Čia ir išlenda yla iš maišo. Į save pasižiūrėkit, komuniagos, prieš vertindami kas yra "blogesnis", kas "geresnis". O pagal mano moralinius įsitikinimus veltėdžiavimas yra didesnė yda nei egoizmas. Ir kodėl komunistų moralinės vertybės turi būti aukščiau manųjų? Kapitalistinėje santvarkoje bent jau niekas nekliudo žmonėms būti su savo įsivaizduojamom moralės normom, jei tik per daug nesipjauna. Pvz komuniagos ir gali, ir egzistuoja kapitalistinėse valsdybėse, jų neveža į Sibirą. O komunistinėje santvarkoje tokie kaip aš būna šaudomi arba vežami į Sibirą. Tai kas čia "blogesnis"? Be to, jei kalbant apie skaičius, tai tie "nedori kapitalistai" labdarai skira daug daugiau, nei komuniagos apskritai pajėgūs sukrapštyti. Net vargingiausi nepasiturintys žmonės dažnai kapitalistinėse šalyse gyvena geriau, nei "komunistiniuose rojuose". Tai gal tie kapitalizmo kritikai vieną kartą atsitokėja kas yra "blogesnis".
vanduo4 2021-10-11 21:24
Labai gerai iškelta mintis: kas atsirado pirmiau - mėgsta sakyti: "Po manęs nors ir tvanas", koks pagaliau skirtumas? P.s. vilkams reikia užimtumo, nes jie tiesiog fiziškai yra. Jie tokiais gimsta arba tampa - priklauso nuo aplinkybių.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-11 23:42
Nu tai būtų tragedija, tokia pati kaip ir visus suvakcinavus Evoliucja jau taip pasirūpino mūsų tais "vidiniais parazitais", kad nepriiminėtume vienodų sprendimų. Taip buvo užtikrinta rūšies įvairovė, o tai savo ruožtu užtikrino geresnes sąlygas rūšies išlikimui: geriau prarasti kažkurią dalį, negu rizikuoti prarasti visus arba visus išgelbėti. Ateityje šitą sistemą pakeis kita - gi nieko amžino nėra. Ir žiūrės tie ateites žmonės į mus taip pat kaip šiandien žiūrima į komunizmą ar kapitalizmą - įvairiai
vanduo4 2021-10-12 00:35
. Įdomu kas tai lemia? Tai padėtų atsakyti kaip juos kažkuo sudominti užsiimti kūrybine veikla vietoj griaunamosios. O tai garantuotų nuoseklią evoliuciją be karo ir kalėjimų. Tokių sprendimų jau yra: sporto sirgaliai, įvairios varžybos, tos pačios investicijos į BTC, lošimai, bankai, verslas, bet netgi į šiuos rėmus kaikurie individai neįtelpa. Netgi kalėjimuose juos vadina nestabiliais.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-12 13:32
Nu o ko tu tikiesi iš tos prižiūrėtojos? Ji knygos per gyvenimą nėra perskaičiusi (priešingai nei kaliniai). Tą pačią frazę ji kartoja metų metus, nes nieko protingesnio nebesugalvoja. Bet ji jai vis tiek tebeatrodo "kieta" Karas visada buvo vardan turtų ir įtakos. Iš principo žmonija kariavo visada. Turbūt nuo tos dienos kai viena gentis sutiko kitą. O gal nuo tos, kai vienos genties bobos pasakė vyrams, kad joms visko negana - tai šie ir išėjo parnešt daugiau apiplėšiant kitą gentį. Nors čia turbūt dar iš tos dienos kai buvome vienaląsčiai ir grūmėmės dėl vietos po saule Gyvenimas kupinas visų tų dalykų. Jeigu jų nebebūtų, mums nebeliktų prasmės kažką veikti. Ir visada taip buvo, kad nugalėję vieną slibiną, sukuriame kitą. Nebus taip, kaip tose pasakose, kai visi "ilgai ir laimingai gyveno". To nebus, nes tokia ta žmogaus prigimtis - siekti daugiau. T.y. šiandien man kaip ir užtenka to milijono, bet po keletos dienų jau būsiu susigyvenęs su ta situacija ir ta cheminė reakcija smegenyse, suteikianti man palaimą, nebeįvyks - jai įvykti reikės dar vieno milijono
vanduo4 2021-10-12 16:32
Žodžiu tau neįdomu kodėl evoliucija problemas sprendžia vienaip ar kitaip? Griaunamasis Karas tau yra norma? Na tokiu atveju sėkmės griovimo fronte. Va būtent tuo žmonės ir skiriasi, vieni kuria, kiti griauna.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-12 17:17
Esi čia tik todėl, kad vienas tų "sviedinių" taip tėškėsi į Žemę, kad nušlavė visus dinozaurus ir apskritai didžiąją dalį gyvūnijos. Iš tos dienos perspektyvos Žemę ištiko katastrofa. Iš šiandienos perspektyvos Žemei (mums) labai pasisekė. Bet iš principo nesuprantu apie ką diskutuojam
vanduo4 2021-10-12 21:19
Mes diskutuojam apie tai, kad gyvenam civilizacijoje tik todėl, kad parazitai kontroliuojami. Jeigu jie nebus kontroliuojami, armagedonas nušluos visą gyvybę. O tuomet išlikę gyvieji džiaugsis, kaip gerai kad jie viską sugriovė, nes dėka jų pasaulyje atsirado kokia nors nauja gyvybė. Mąstymas tokio lygio, kaip talibanas norėtų nušluoti visus kitatikius, t.y. įvairovę tam kad įsigaliotų vienalytis mąstymas - šariatas. Neribota laisvė be atsakomybės priešpastatyta prieš tvarką ir įvairovę. Bet sutinku, čia reikia daugiau informacijos, nes kaikuriems individams šiukšlinimas gamtoje t.y. natūralus evoliucinis reiškinys.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-12 22:16
O nepagalvojai, kad demokratija ar tos ankstesnės valdymo formos yra priežastis visų tų parazitų? Va puikus pavyzdys. Na su sąlyga, kad yra būtent taip kaip rašo https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/kri ... s-21013818
vytautas50 2021-10-13 10:56
conjurer 2021-10-13 14:25
, ir rusijos rėžimas tą planą vykdo. Brexit yra pirma didžiulė pergalė. Dėl to žmonės JK kurį laiką gyvens sąlygomis panašiomis yra antro pasaulinio. Jei palaikai diugino planus, minusas yra geriausia ką gali gauti. Lietuvos partizanai pririšdavo išdavikus prie medžio, su jo paties žarnom. Aš tokią praktiką palaikau tik tiems, kas sėdi aukščiausiai - putkai, tarakonui. Turiu vilties, kad tautos išdavikams dar galima pasitaisyti, ir atsisakyti rusų melų platinimo.
vanduo4 2021-10-13 23:29
- Tu tikrai klįsti. Demokratiją sukūrė ne parazitai. Parazitai ją nori nugriauti, kad įstatymai neribotų jų laisvių . Va būtent tie, kurie apiplėšė senolę ir yra parazitai, bet jų kontrolės mechanizmas netinkamai veikia. - Parazitai nieko nekuria - jie ardo, o kuriantieji ieško būdų kaip apsisaugoti, tai sulėtina kūrimo procesus BET..... parazitavimas padaro jų kūrinius atsparius visokioms negandoms. - Kalbant apie apie evoliucijos ciklą, tai parazitai betkokioje sistemoje užsiima tik kenkėjiška veikla. - Jeigu sistema pradeda nebeatitikti žmonių poreikių, parazitų gyvenimo būdas suteikia informacijos kaip sistemą sugriauti ir tuomet sukurti naują. - Bet parazitavimas gali sugriauti ir visiškai gerą sistemą jeigų kenkėjų per daug. Todėl parazitavimo augimas yra kaip indikatorius, kad sistemoje kažkas neveikia. - Manau tu klaidingai laikai jog tai parazitavimas yra progreso variklis. Parazitai yra regreso variklis - rezultatas: _Š.Korėja, Rusija, Talibanas, Kinijos ekpansija, JAV interesai ir pan_ - Progreso variklis yra kūrėjai, netgi kaimo bobutė auginanti karvę ir turguje parduodanti pieną.
vanduo4 2021-10-13 23:40
Geras požiūris. Man net kilo mintis ar nereiktų iš kalėjimų paleisti visus kitap mąstančius vargšus.? Juk jie ten sėdi nekalti?! Va čia geras klausimas ką drausti, o ką ne? Jeigu daugumai geriau, tai dar nereiškia kad mažumai gerai (gėjams, kriminalui); Bet jeigu žmogus kuria ir nekenkia kitiems, tad problema tik kriminalas. Ar dar yra kokie nors kiti kriterijai, rodantys ką skatinti, o ką reguliuoti? P.s. galėtum pateikti įrodymų kad buvai mokytojas ar čia tik tavo ardomosios veiklos uždanga?
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-14 00:35
Na nežinau, galiu ir sutikti ir nesutikti. Šiuo atveju man tikrieji parazitai yra tie, kurie nesiėmė veiksmų nusikaltimo išaiškinimui. Juk tam tos institucijos ir buvo sukurtos. Kas dėl progreso, tai sugalvoju dvi rūšis: 1. Iš noro pažinti, tyrinėti. Tada tu imi kurti įrankius, spręsti vienas ar kitas problemas - žodžiu progresuoji. 2. Progresuoji spręsdamas problemas, kurias sukūrė kiti. Na tarkim apsitvėrėm spygliuota viela. Progresas? Taip! Galima buvo išvengti? Taip, jei nebūtų parazito Taip, nr.1 atrodo gerokai priimtinesnis. Nr.2 yra neišvengiamas, t.y. tai įvyksta nepriklausomai nuo mūsų valios. Jeigu liktų tik nr.1, bet neliktų nr.2, tai nr.1 keliu mes progresuotume galbūt greičiau. Bet evoliucija ar ponas dievas pasirūpino įvairove - nr.2 yra neišvengiamas. O gal nr.1 net neegzistuotų be nr.2. Nes nu guliu sau paplūdimy po palme, gurkšnoju kokteiliuką, patraukiu kaseką, mergos pačios ateina - gyvenimo tikslas kaip ir pasiektas. Bet va atėjo parazitas, nukirto palmę - prasideda sunkūs laikai. Yra toks posakis: "Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And weak men create hard times". Tai aš čia taip apstrakčiai. Tikrai to nepritaikysi visoms situacijoms. Ir nesakau, kad nr.2 elgiasi gerai. Sakau, kad tai užgrūdina, neleidžia amžinai "gulėt po ta palme". Tai kaip ir viena iš progreso priežasčių - problema pasitarnauja geresnio aš sukūrimui.
vytautas50 2021-10-14 10:02
vanduo4 2021-10-16 00:07
Tavo mąstymo kampas yra tas kad tu žiūri iš individo pusės. Jeigu tu pažvelgtum iš bendruomenės pusės (globaliai) - viskas atrodytų priešingai.
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-16 16:57
Kažkas kuria sistemas tom šiukšlėm rinkti. Jeigu tau tai svarbu - junkis prie tos komandos.
bmk1245 2021-10-16 17:12
Gal, parazitai(-ės), jis/ji turėjo tai omeny.... PS 'omeny', kur -ė, kur -as. PPS kodėl "žvaigždė" o ne "žvaigždis"?
bmk1245 2021-10-16 17:25
[quote="mindaugas.vaitiekūnas"] Wow, t.y. visi Lietuvos laisvės kovotojai tėra parazitai? Sovietų požiūriu, taip... Ijunkit bent kelias smegenų ląsteles pamąstymui... Ar bent jau paskaitykit '84... Varge... kaip tokie veisiasi?....
mindaugas.vaitiekūnas 2021-10-16 20:17
Nesuprantu kodėl čia man tai sakai (ar bent jau panašu, kad man).