Mokslininkai sukūrė ypatingą dangą plienui - labai lanksti, o pažeista dar ir išgyja: kas čia per gudrybė?  ()

Plienas mums yra labai svarbi medžiaga, bet daugelis plieno lydinių turi vieną bendrą trūkumą - koroziją. Nuo jos plienas ginamas dažai ir kitomis dangomis, bet dažniausiai jos nėra labai ilgaamžės, ypač ant plieno, kuris būna panardintas sūriame vandenyje. Tačiau dabar mokslininkai sukūrė naują plieno dangą, kuri ne tik efektyviai saugo plieną nuo korozijos, bet dar ir išgyja, kai yra pažeista.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - sieros-seleno lydinys, kuris pasak jį sukūrusių mokslininkų, tobulai suderina visas savybes, kurių reikia gerai antikorozinei dangai. Naujoji danga prie plieno neprileidžia drėgmės ir chloro - šiuo atžvilgiu ji veikia taip pat efektyviai kaip cinko ir chromo pagrindo dangos. Ji taip pat gali būti naudojama po vandeniu, kaip polimerinės dangos, ir yra atspari mikrobams, kaip įvairūs cheminiai priedai. Taigi, sieros-seleno danga suderina geriausias kitų įprastų metodų savybes. Bet tai - dar ne viskas.

Eksperimentuodami mokslininkai į vandenį nardino sieros-seleno danga dengtą plieną į jūros vandenį. Šalia jie nardino ir niekuo neapsaugotą plieną. Po mėnesio, aišku, neapsaugotas plienas pasidengė rūdimis, o sieros-seleno danga nudažytas metalas visiškai nepasikeitė. Kiti eksperimentai parodė, kad taip apsaugoto metalo nepaveiktų ir planktonas bei mikrobai - nuo jų naujoji danga saugo su 99,99 % efektyvumu.

Tačiau pati įspūdingiausia naujosios dangos savybė buvo gijimas. Mokslininkai ant iki 70 °C įkaitintos plokštės padėjo du sieros-seleno lydinio gabalėlius ir stebėjo, kaip jie susijungia vos per 2 minutes. Mažytės skylutės, kurios įprastai gyja sunkiausiai, pranyko po 15 minučių ant iki 130 °C įkaitintos plokštės. Tačiau karštis iš tikrųjų tik paspartina gijimą - ši danga susitaisytų ir be jo, bet tai truktų žymiai lėčiau. Tai reiškia, kad sieros-seleno danga ateityje galėtų būti naudojama apsaugoti bet kokias plienines konstrukcijas, kurias skalauja jūros vanduo, o jos atnaujinimas būtų vykdomas su kokiu nors kaitinimo prietaisu.

 

Galiausiai, sieros-seleno danga yra lanksti, o tai stipriai išplečia jos panaudojimo galimybes. Lanksčios antikorozinės dangos dažnai yra nestabilios ir tarnauja trumpai, bet ši turėtų būtų ilgaamžė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()