Kinijos naujoji kosminė stotis atrodo kaip „Apple“ parduotuvė: tai gėdija TKS (Foto, Video)  (20)

Į Kinijos „Tiangong“ kosminę stotį atvykus trims astronautams, pradedama ilgiausia šalies kosminė misija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis „Shenzhou 13“ spalio 16 d. startavo iš Dziučuano kosmodromo Gobio dykumoje šalies šiaurės vakaruose.

„Shenzhou 13“ misiją sudaro astronautai Zhai Zhigang, Wang Yaping ir Ye Guangfu. Numatoma, kad įgula kosminėje stotyje „Tiangong“ praleis šešis mėnesius.

Šįkart orbitoje dirbs dvigubai ilgiau negu ankstesnė įgula, išbuvusi stotyje tris mėnesius. Įgulos nariai montuos įrangą ir išbandys technologijas, reikalingas „Tiangong“ tolesnei plėtrai.

Nors ši misija apima pasivaikščiojimus kosmose ir įrangos bandymus, bene įspūdingiausias aspektas yra pati kosminė stotis.

 

Orbitinė laboratorija, turinti daugybe įrankių, gali pasigirti puikiu dizainu. „Tiangong“ ne tik turi erdvius gultus savo astronautams, bet taip pat turi elegantišką erdvę sporto salėje ir atskiras gyvenamąsias patalpas kiekvienam įgulos nariui – su minimalistiniu baltos spalvos interjeru, kuris labiau primena „Apple“ parduotuvę, o ne ankštą erdvę.

Palyginkite tai su TKS, kuri lyginant su „Tiangong“, atrodo visiškai pasenusi.

 

1998 m. pradėjus veikti pirmajam moduliui, TKS turėjo gyvuoti tik 30 metų. Tai reiškia, kad TKS dar bus eksploatuojama iki 2028 m.

TKS miegamosios patalpos yra maždaug telefono budelės dydžio, palyginti su erdviomis Tiangongo lovomis. Tiesą sakant, ten taip ankšta, kad astronautai kartais yra priversti „miegoti bet kur“, kaip NASA astronautas Scottas Kelly šių metų pradžioje sakė „Travel & Leisure“.

Be to, TKS pasižymi ganėtinai netvarkingu interjeru. Didžioji TKS dalis yra pilna laidų, kompiuterių ir įvairios aparatūros.

 

Tai verčia susimąstyti, ar tokia netvarka nekelia pavojaus žmonėms, esantiems stotyje. Galų gale, jei kiltų ekstremali situacija – o pastaruoju metu jų buvo daug – astronautui gali tekti pavargti ieškant problemos laidų ir įrankių jovale.

Tačiau, nepaisant TKS amžiaus, neišvaizdaus interjero ir kitų nepatogumų, galime pasidžiaugti tuo, kas šioje kosminėje stotyje buvo įgyvendinta.

Tačiau laikai keičiasi ir tai nebėra šauniausia vieta orbitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(14)
(41)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (20)