JAV išduotas pirmas pasas su „X“ lyties žyma: ar sulauksime to ir Lietuvoje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Monochamus 2021-10-29 13:58
Yra žmonių, kaip ir kitų gyvūnų, kurių biologinė lytis nėra tokia jau labai aiški. Toks pasas galėtų padėti spręsti kai kuriuos teisinius keblumus. Tuo labiau, kad toks paso egzistavimas tikrai nekliudo. Labiau kliudo, kai visokie "socialiniai kovotojai" pradeda ignoruoti biologiją, neigti apskritai lyčių egzistavimą ir nurodinėti ką galiu kalbėti ir ko ne (nes, neduog dievę kažką įžeisiu pasakęs "vyras" ar "moteris").
punktyras 2021-10-29 14:58
Pritariu, būtų daug paprasčiau ir fundamentaliau – esi pilietis ir tiek. Nors, va, kažkaip reikėtų ne piliečiu ar piliete vadinti, o kažkokį neutralų kreipinį naudoti. Gal ne tiek lytis kaip tokias neigia, o labiau lyčių binariškumą, kad, girdi, yra ne dvi lytys, o visas jų spektras. Šiaip iš viso neverta (numanomos) lytinės priklausomybės įtraukti į kreipinį, tačiau vėl gi, lietuviškai kalbant, to sunku išvengti, nors „pone“ ir „ponia“ skamba labai panašiai, kas dažnai galėtų gelbėti
EEE 2021-10-29 15:19
Gamtos išdaigų žmonėms padėti reikia, bet tik ne visų likusiųjų sąskaitą, nes Vilniaus universitetas jau priėmė politinę deklarciją, jog lytis socialinis pasirinkimas? Įdomu kaip jie mokys biologijos ar ruoš ginekologus?
punktyras 2021-10-29 15:39
Nuo kada biologams ar ginekologams parūpo socialinė lytis? Problema kyla tada, kai visuomenė (sociumas) asmeniui priskiria tam asmeniui netinkančią lytį.
Monochamus 2021-10-29 16:17
Tai apie tai ir kalbu, kad blogai, kad neigia. Savo tas socialines nesąmones tegu pasilieka sau, ir nelenda į mokslą. Lytys yra dvi ir būtent binariškumas, o ne spektras čia. Binariškumas visa savo esme: tai, kas evoliucijos eigoje padeda dorotis su klaidom kopijuojant genetinį kodą, evoliucijos eigoje nepriklausomai atsiradęs ne vieną kartą skirtingose kladose. Net ir hermofroditai (turintys abiejų lyčių požymius ir/ar gebantys keisti lytį) nėra įvardijami kaip atskira lytis, o išskiria lytis viename organizme, t.y. įvardija kaip "turintis abi lytis". Tai, kad kai kuriems individams taip susimėto genai, kad turi abiejų lyčių požymių tai nereiškia "lyčių spektro", o reiškia būtent tai, kad "individas turi abejų lyčių požymių" o ne kokia tai 3ia ar dar 594oji lytis.
immortallt 2021-10-29 16:40
Klausyk, tu supranti, kad pomidoras pagal dietologus yra daržovė, pagal botanikus kokius berods uoga, o pagal agronomus vaisius. Tau tai kaip nors trukdo? Omeny kažką tavo gyvenime keičia, riboja tavo teises, maisto produktų negali nusipirkti ar dar ką? Savo gyvenimo neturi, tai lendi į kitų ir kitiems nurodinėji kaip gyventi. Mano gyvenimas verda kiekvieną dieną, tai kažkaip nėra noro nurodinėti kaip kam gyventi, ir nevaidinu, kad jei kaimynai bus du gėjai, mano gyvenimas nuo to kaip nors pasikeis. Na jei pakeistų kaimynus alkoholikus, tai žiū pasikeistų į gera.
bmk1245 2021-10-29 16:44
Įdomu, pas kokį ginekologą turės lankytis transgenderrūšinis? Ar, visgi, pas veterinorių?... Konundrumas... )))
Pumper 2021-10-29 17:07
Ir ką tu praradai dėl to?
Niemand 2021-10-29 17:09
Tada pase reikėtų dviejų laukelių lyčiai Šiaip valstybė iš vis neturėtų registruoti lyties ir ji neturėtų sukelti jokių teisinių pasekmių, o jei jau labai norisi bent biskį padiskriminuoti (pvz., kariuomenė), tai bent jau nenurodinėti lyties asmens dokumentuose. Nes visas niekam nereikalingas stresas kyla, kai ateina moteriškė darbintis, o pase parašyta, kad vyras. P.S. jei hermafroditas yra ir vyras, ir moteris vienu metu, tai kaip su kariuomene?
DarkNRG 2021-10-29 17:35
Problema kyla tada, kai toks 'sutrikes' asmuo past nebezino kas jis yra. Vie diena jis vyras, kita - moteris, trecia - belytis.. Klaidina save ir kitus zmones. Bet reikalauja kad mokyklos vaikus mokintu pagal jo 'sutrikusia' logika.
Monochamus 2021-10-29 17:38
Pritarčiau dėl lyties nerašymo pase, nematau tam prasmės. Darbinantis reikėtų vertinti irgi ne pgal lytį, o pagal sugebėjimus, įskaitant ir kariuomenę. Nemanau, kad tam tikrų lytinių organų turėjimas ar neturėjimas labai jau nusako ar asmuo galės valdyti tanką ar šaudyti su automatu. Jei moteris sportuoja, ji gali fiziškai būti stipresnė už daug šauktinių vyrų.
Gedis 2021-10-29 22:08
Tai jau pradėsit save gal pomidorais laikyt?
Gedis 2021-10-29 22:10
O šiaip yra tik dvi lytys,o visa kita jūsų smegenyse.Laikykit save kuom norit,bet mažuma negali nurodinėti kaip gyventi daugumai,taškas.Jei nepatinka,kurkit savo miestus ir ten gyvenkit.
gytis13 2021-10-29 23:43
Aišku galima nekreipti dėmesio į gėjus bet būna kad troleibuse prisėda šalia toks neaiškus tipas ir ima su tavim šnekėti kaip su mergina, tada jau sunku nekreipti dėmesio...Arba vyriškos lyties lesbietės irgi daro ne itin malonų įspūdį...
punktyras 2021-10-30 10:06
O tai kokia problema? Juk irgi galima lygiai taip pat nekreipti dėmesio. Juk mergina lygiai taip pat galėtų pasakyti apie troleibuse prisėdusį neaiškų tipą. Jei tavęs nedomina, tiesiog nebendrauji. Ir ką vadinate vyriškos lyties lesbiete? Ir kodėl – kas tai bebūtų – iš viso kam nors turėtų rūpėti daryti jums itin malonų įspūdį? Straipsnyje kalbama juk ne apie seksualinę orientaciją, o apie lytį.
AAA000 2021-10-30 10:28
siaip lyciu faktiskai ir nera - yra tiesiog balansine DNR pasidalinimo sistema dauginimuisi ir ziurint "biologiskai" - yra isreiksti vieno arba kito tipo sios dauginimosi sistemos disbalansiniai nesiotojai. DNR galima pasidalint ir kitais budais - kuriuos mes evoliuciskai praradome. pvz uzgrobiant nesiotoja, pumpuravimusi-klonavimu, perimamt fragmentiskai, mutaciskai ir pan... ir mes - zmones - esam tiesiog evoliuciniai pasidalinimo budu invalidai. kastratu rusis. mano poziuriu - pvz genetika - aktyvios DNR korekcijos ir panasiai - ka galetu pasiulyt mokslas - tik prarastu savybiu sioks toks atstatymas... net ne kazkokia inovacija... o kazkokie "X" pasai - nu cia svarbu nebent buhalteriams... kokybiskas pasidauginimas ir islikimas net ir nagrinejant socialiai - daug svarbiau... pas kazka prioritetai nusimuse, ar kazkas tokio... o tokie kaip tu suplaka viska i kazkokia siuksliu kruva... ivertink savo komentara is tokios pozicijos
iPienius 2021-10-30 12:39
https://www.youtube.com/watch?v=vAbOb18eI6s geresnio atsakymo turbut neimanoma sugalvot
bmk1245 2021-10-30 13:03
Pas Ben Shapiro liežuvis be kaulų )) Beria žodžius kaip iš kulkosvaidžio. Beje, Halloween'inė valanda+ su Steven Crowder (palietė ir transų temą)
Dannas3 2021-10-30 13:39
Truputį adhominem užvarysiu, bet man tokie kaip Petersonas ir Shapiro kelia šypseną. Lyg ir sako aiškius dalykus, tokius kaip 2 kart 2, tai yra dvi lytys ir panašiai. Bet ar tu gali rimtai vertint du bičus, kai vienas iš jų pasakoja apie dalykus užsidėjęs žydo tiubeteiką, o kitas apsiverkia vos išgirdęs Jėzaus Kristaus vardą:) Tai yra abudu konkrečiai smarkiai konservatyvūs ir ultraortodoksiniai arba mano akim žiūrint spageti monstro kariai. Deja motina gamta mėgsta pokštaut. Homoseksualų yra keletas procentų, lygtais kas 14tas nuo populiacijos. Yra kur gimsta hermofroditais ir tėvai turi nusprest kuria lytį palikt, kitaip sakant 50/50 kad pataikys su smegenų lytim. Kiek dar yra trans. Žodžiu, viskas labiau komplikuota nei 2 kart 2. Labiausiai juokina, kai kaimiečiai, kurie gyvai homoseksualo ar trans nėra matę, rėkauja, kad mažuma negali nurodinėt kaip daugumai gyvent. Nesijaudinkit, niekas negali nurodinėt kaip kam gyvent, o ypač broniui iš kalabybiškių. Taip, kad lindėkit tuose urvuose ir toliau, kai pasaulis judės į priekį toliau. Nes dar niekur šalis nesugriuvo, kur mažuma, gavo tokias pačias teises kaip ir dauguma. Vietiniai urviniai, gyveno kaip gyvenę, nes niekas neatėjo pas juos reikalaut pagarbos.
bmk1245 2021-10-30 14:15
, ir susigalvos chirurgiškai pašalint, tarkim, ranką ir koją, Jūsų reakcija? Dar kiek benzino į ugnį: kodėl teisiami pedofilai už atitinkamos vaizdinės medžiagos atsisiuntimą? Kaip ir L ir G raidės iš abėcėlės, jie tokie gimė (berods, BBC dokumentikoj jie bėdavojo, kaip jiems sunku gyvent)... Here ya go. Gerų švenčių!