Kiek realus yra Marso teraformavimas – ar vieną dieną atšiaurioji planeta gali virsti žaliuojančiu rojumi? Štai ką sako ekspertai (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Lipčius 2021-11-06 15:28
Kažkaip visi pamiršta, kad Marsas neturi magnetinio lauko, taigi pagrindinė problema yra kaip apsiginti nuo Saulės radiacijos, o ne prisotinti dujom... Ir ozonas čia nepadės. Marsas mirusi planeta, todėl ten žmonės galės gyventi tik po žeme arba po kupolais-bet tam reikalinga galinga priešmeteoritinė apsauga.
Benediktas 2021-11-06 15:46
Taip bet kaip žmonija ruošis palikti Žemę, jei nepabandys bent Marse apsigyvent ir bazių pasistatyt. Puiki vieta treniruotėms ir naujoms technologijoms atrasti. Nuo kažko pradėt reikia. Ar skaitai iš karto reikia varyt į kitą galaktikos pusę už kelių šviesmečių?
Giedriax 2021-11-06 16:59
Teoriškai -yra galimybė sukurti magnetinį lauką Marse. Reikia apjuosti visą planetą superlaidžiu žiedu ir paleisti juo galingą elektros srovę. Ši el. srivė sukurtų planetos dydžio magnetinį lauką. Deja praktiškai - nėra gerų naujienų. Superlaidininkai yra labai brangūs, juos tektų šaldyti skystu heliu, nes aukštos temperatūros superlaidininkai neegzistuoja. Dėl to žiedo išlaikymas ir darbas būtų brangus ir reikalaujantis daugybės energijos.
AAA000 2021-11-06 21:50
ten gi salta pakankamai. superlaidininku yra pilna kur minus 100-50C temperaturoje. visi nori kad +20c veiktu. zemeje. manau ideja nebloga, plius ten nera trukdanciu vandenynu. tik brangi. ir pradziai reiketu Menulyje isbandyt. nors siaip orbitines stotys net is sitai idejai ikandamo mastelio butu. jau dabar. reiketu kazka besisukancio ziedas ziede pastatyt. dirbtine gravitacija+magnetinis laukas. nei vieno nei kito kaip ir nebande. - daba is esmes ka turim - tai skaidancias dezes zemes magnetiniam lauke o fantazuojama apie Marsa...
vanduo4 2021-11-07 00:46
1. Reikia padidinti MArso gravitaciją padidinant jo sukimosi apie savo ašį greitį; 2. Padidėjus gravitacijai bus galima storinti atmosferą; 3. Tuomet šiltnamio efektas pakeltų temperatūrą pakankamą išlydyti geležinę Marso šerdį; 4. Atsiradus magnetiniam laukui - teks valyti atmosferą; 5. O jau tuomet galvoti apie švarų vandenį ir visa kita. Kiek tai logika, o kiek fantazija?
Giedriax 2021-11-07 07:10
1. Gravitaciją suteikia masė, ne sukimosi greitis. Sukimasis kaip tik turi priešingą efektą, pvz laisvojo kritimo pagreitis ties žemės pusiauju yra truputį mažesnis nei ašigaliuose. Taigi jei nori gravitacijos - teks pridėti masės, kito būdo nėra. 2. Iš kur gauti pakankamai dujų? Visoje saulės sistemoje turbūt nėra pakankamai laisvo azoto ir deguonies, kad užtektų Marso atmosferai. 3. Niekaip neįsivaizduoju, kaip atmosfera, kurios temperatūra 20°C gali įkaitinti geležį bent iki 1500°C šimtų ar tūkstančių kilometrų atstumu po paviršiumi
Dannas3 2021-11-07 11:14
Marsui užtektų magnetinio lauko, kad apsaugot armosferos nutekėjimą dėl mažos gravitacijos. Aišku atmosfera vistiek nutekėtų, bet daug lėtesniais tempais ir ją būtų galima papildyti dirbtinais būdais. Azoto tikrai netrūksta saulės sistemoj. Veneroj ir Titane daugybė. aisku klausimas su transportavimu. Jei Marse atsirastų azoto, galėtume auginti augalus, kurie išskirti deguonį. Bet realiai, sunku suvokt kad galėtume teraformuoti visą planetą, nebent per daug daug tūkstančių metų.Realiau skamba perateraformingas, kai pristatytume stiklinių kupolų, plius įsikastume gilyn.