Ką valgė senovės laikų kariuomenių kariai – graikai ir romėnai? Tai lemdavo net karo sėkmę (Foto, Video)  ()

„Kariuomenė žygiuoja pilvu“, – sakė garsusis Prūsijos karalius generolas Frydrichas II. O pagrindinė kariuomenės atšaka – gurguolė, nes alkanas karys jau ne karys. Taigi, kaip maitinosi senovės laikų kariai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo senovės iki antikos

Žmonijos istorijoje prasidėjus karams, vadai susidūrė su klausimu, kaip aprūpinti savo kariuomenę maistu. Ir tai papildo visą spektrą problemų – nuo ​​ginklų ir įrangos gamybos iki karinių mokymų. Svarbiausia, kad laikui bėgant kariuomenės ėmė didėti, o tam reikėjo vis daugiau maisto ir gėrimų.

Seniausi Egipto istorijos šaltiniai apie maisto organizavimą seniausioje pasaulio armijoje tyrinėtojams daug nepasako, tačiau iš to, kas yra žinoma, galime daryti išvadą, kad iki romėnų maisto organizavimas nebuvo chaotiškas, o labai „momentinio“ pobūdžio. Be to, tai būdinga visoms senovės Viduržemio jūros armijoms.

Prieš kampaniją kiekvienas konkretus vadas apskaičiavo savo kariuomenės poreikius pagal planuojamos kampanijos trukmę ir, žinoma, surenkamų karių skaičių. Tais tolimais šimtmečiais su savimi buvo lengviau varyti gyvų galvijų bandas. Taigi Aleksandro Didžiojo armijoje buvo daug avių ir ožkų, nes jos buvo auginamos Makedonijai būdinguose kalnuotuose regionuose. Yra net įrodymų, kad makedonai iš pradžių nelabai mėgo rytietiškus skanėstus, gausiai pagardintus prieskoniais. Apskritai antikos kariuomenės turėjo aiškų skirstymą į vakarus ir rytus, o mitybos įpročiai turėjo didelę reikšmę.

Graikijos armijos

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5894 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

 

Vakarų armijos (graikai, makedonai) su savimi pasiidavo vyną, kuriuo skiesdavo vandenį dezinfekcijai, taip pat džiovino pyragus, duonai ruošė grūdus ir miltus, džiovintą ir vytintą mėsą, nes mažiau pasitikėjo gyvais galvijais ar medžiokle.

Jie taip pat vertėsi žvejyba, rūkytos ar džiovintos žuvies pirkimu. Mėgstamiausias žygio patiekalas buvo lęšių, pupų ar avinžirnių troškinys, į kurį dėdavo daržovių ar grybų, prieskonių, dažnai mirkydavo duoną, kad sutirštėtų. Su savimi pasiimdavo ir sūrio, kuris ilgo laikymo metu sukietėdavo, bet buvo valgomas.

Svarbiausias kelionės komponentas buvo vanduo, o jo šaltiniai buvo numatyti planuojant žygio maršrutą. Riebalai būdavo gaunami iš beveik neribotų alyvuogių aliejaus atsargų, o pačios alyvuogės taip pat buvo valgomos.

Senovės Graikijos kariuomenės karys per dieną galėdavo gauti maždaug: 0,35 kg duonos, 0,9 kg mėsos, 1 litrą vyno ir 100 g alyvuogių aliejaus. Be to, iki Romos susikūrimo, Vakarų armijos beveik visada buvo mažos, o tai reiškia, kad retais atvejais joms prireikdavo didžiulės maisto gurguolės.

Atskirai reikėtų paminėti laivo irkluotojus. Nuo Egipto iki Atėnų, net nepaisant to, kad irkluotojai dažniausiai buvo vergai, jie buvo maitinami geriau nei paprasti žmonės sausumoje: iki kilogramo duonos, dideliu dubeniu troškinio, mėsos (nesvarbu, ar ji buvo džiovinta ar šviežia) ir sūriu.

 

Be to, trūkstamas kalorijas dažnai gaudavo su alumi. Beje, Egipte miežių alus buvo geriamas jau II tūkstantmetyje pr. Kr. Greitai gendantis maistas dažniausiai buvo laikomas aluje.

Nereikėtų pamiršti apie žvejybą, laivynas visada galėjo tikėtis šviežios Viduržemio jūros žuvies. Ir jei atsižvelgsime į tai, kad laivyba senovėje daugiausia vyko pakrantėse, jūreiviai turėjo galimybę krante medžioti sausumos gyvūnus.

Rytų kariuomenės

Armijos Rytuose visada buvo didesnės. Tai sukėlė tam tikrų sunkumų ir savo ypatybių jų aprūpinimui. Nors galime rasti tam tikros informacijos apie karinius žygius „Vidurio Asirijos įstatymuose“, tik vėliau, Persijos ir Aleksandro Makedoniečio žygių laikotarpiu, iš Herodoto, Tukidido ir Ksenofonto darbų galime padaryti tam tikras išvadas apie Rytų kariuomenių maitinimo organizavimą.

Visų pirma, tai didžiuliai galvijų pulkai. Žinoma, Kserkso kariuomenė invazijos į Graikiją metu vargu ar sudarė milijoną žmonių, kaip rašė antikos istorikai, bet įsivaizduokite, kiek galvijų per dieną turi paskersti bent šimtas tūkstančių karių. Kitas Rytų armijų bruožas buvo jų daugiatautiškumas; dešimtys užkariautų tautų buvo įtrauktos į milžiniškas Rytų imperijų valdas.

 

Tai stepių ir dykumų klajokliai, pakrantės valstybių tautos, finikiečių palikuonys ir tie, kurie vedė dramblius į mūšį. Vėlgi, galite įsivaizduoti, kokio maisto kiekio reikėjo karo gyvuliams: miežių arkliams, krūmų ir spyglių kupranugariams, žolės jaučiams, o karo dramblius reikėjo aprūpinti įvairiu maistu. Nesunku numanyti, kad persų armijos vilkstinė galėjo driektis ištisus kilometrus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(57)
(8)
(49)

Komentarai ()