„Mums įprasto pasaulio pabaiga“. Kas praslysta pro gimstamumo problemą sprendžiančiųjų akis? Mauro Guillén — apie šūkio „Geriausias kontraceptikas — ekonominė raida“ teisingumą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2021-11-08 12:28
labai amerikietiškas straipsnis. Pusės aprašytų problemų europoj tiesiog nėra.
punktyras 2021-11-08 16:01
Autorius amerikietis, temą išmano, būtų keista, jei susitelktų į kurį nors kitą regioną. Tačiau įdomu, kokios problemos aktualios JAV, tačiau nevertos paminėjimo Europoje? Platus Kinijos demografinio disbalanso nagrinėjimas su Europa tikrai mažiau turi ką bendro, tačiau jam skirta didelė straipsnio dalis. O šiaip jau mintis pagrindinė parašyta netgi ne paantraštėje, o pačiame pavadinime. Kur bepažvelgsime – JAV, Europoje, Kinijoje, Afrikoje – didelis gimstamumas ima nykti, vos pagerėjus ekonomikai. Ši mintis patvirtinama duomenimis.
HardAxe 2021-11-08 17:12
Man labai užkliuvo finansinis vaikų planavimo aspektas. Mes visgi esam socialistai, kur vidutinė klasė tempia paslaugų paketą visos šalies gyventojams. Globalios problemos labai teisingai aprašytos, bet finansiniai žmogaus aspektai yra gerokai kitokie pas mus ar toj pačioj kanadoj, lygiant su JAV. JAV yra labai griežta riba tarp skurdo ir turto. Mokamos mokyklos, mokamas (tikrai brangus) išsilavinimas, sveikatos draudimai. Be to nėra tėvystės/motinystės atostogų, brangūs (nekompensuojami) darželiai. Europoj valstybinės mokyklos yra kokybiškos, galima gauti nemokamą išsilavinimą (gal ne svajonių darbui ir kažkiek kainuoja pragyvenimas, bet pats mokslas nemokamas). Sveikatos draudimą turi visi, nereikia bijoti išeiti iš darbo, kad jį prarasi ir pan. Daugumoje šalių/miestų apart vienos kitos skylės visas vietas galima traktuoti kaip "saugius rajonus", jav masteliais.