Ilgai gyvuojanti keltų tradicija – ant medžių šakų kabinami skudurai: kokią prasmę turi šis keistas paprotys? (Foto, Video)  ()

Tradicija aukoti prie norų medžių ir šulinių siekia šimtus metų, o įvairiomis formomis aptinkama visame pasaulyje. Škotijoje, Airijoje ir Anglijoje, kur išliko senosios keltų tradicijos, tai žinoma kaip „Clootie Wells“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Clootie Well“ yra šulinys arba šaltinis. Prie jo beveik visada auga medis, o ant jo šakų pririšamos audeklo juostelės ar skudurai, dažniausiai tikintis, kad liga bus išgydyta.

„Clootie“ yra škotiškas žodis, reiškiantis audinį. Aukojant audeklo skiautes arba kokį seną drabužį paprastai jie yra panardinami į šventojo šulinio/šaltinio vandenį ir pririšami prie šakos, o šaltinio dvasiai meldžiamasi.

Kartais, prieš pririšant sudrėkintą skudurėlį prie medžio šakos, juo nuplaunama pažeista kūno dalis.

Kadangi skuduras laikui bėgant suyra, negalavimai taip pat turėtų išnykti. Bėgant amžiams audinių juostelės užleido vietą užbaigtiems drabužiams. Šiandien galite rasti kojinių, suknelių, marškinėlių ir net kelnių kartu su supuvusių audinių gabalėliais.

 

Tradicija siekia dar ikikrikščioniškus laikus, kai buvo tikima, kad šulinyje/šaltinyje apsigyveno deivė arba vietinė gamtos dvasia, turinti ypatingų gydomųjų galių. Atėjus krikščionybei, vietos bažnyčios pradėjo save sieti su šventaisiais šuliniais/šaltiniais, o apeigas pradėjo prižiūrėti vietiniai kunigai ar šventieji.

1581 m., protestantų reformacijos metu, piligrimystė prie šventųjų šulinių/šaltinių buvo neteisėta, tačiau tokia praktika nesibaigė. Bėda ta, kad daugelis žmonių palieka iš modernių sintetinių medžiagų pagamintus drabužius, kurie nesuyra, o tai kenkia aplinkai.

 

Garsiausias norų šulinys/šaltinis yra Škotijoje, Munlochy kaime, Juodojoje saloje. Kadaise buvo manoma, kad čia esantis šulinys/šaltinis galėjo išgydyti sergančius vaikus, kurie ten buvo palikti per naktį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: