Izraelio inžinieriai sukūrė unikalią sistemą, kuri atmosferoje surenka jau sukietėjusį anglies dioksidą (Video)  ()

Izraelio startuolis stoja į kovą su pasauliniu klimato atšilimu ir ieško įkvėpio aukštesniame atmosferos sluoksnyje – tikisi nusiųsti ten oro balionus, kurie surinktų anglies dioksidą perdirbimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš pagrindinių klimato kaitos priežasčių – anglies dvideginio emisijos, išsiskiriančios degant iškastiniam kurui ir iš industrinio žemės ūkio.

Tiesa, norint surinkti iš atmosferos standartinės temperatūros anglies dioksidą pernelyg brangu, odėl šalių vyriausybės, kompanijos nė nesvarsto šio varianto. O startuolis „High Hopes Labs“ sukūrė sistemą kuri surenka jau sukietėjusį anglies dioksidą iš oro, aukštai virš Žemės paviršiaus.

„Šaltyje surinkti dujas nesudėtinga. Įsivaizduokite – žiemą matote leduko sluoksnį, užšalusį ant lapų, jį lengva nuimti; lygiai taip yra su anglies dioksidu.

80 laipsnių šaltyje (Celsijaus) anglies dioksidas užšąla, tokia temperatūra yra 15 kilometrų mums virš galvų. Pakilus su oro balionu, galima daug lengviau surinkti anglies dioksidą“, – teigė „High Hopes Labs“ įkūrėjas, vadovas Nadavas Mansdorfas.

Pasak Mansdorfo, kompanija išbandė savo sistemą – iš pradžių nusiuntė kelis oro balionus su dėžėmis, į kurias renkamas sukietėjęs anglies dioksidas. Atskirtą nuo oro ir pargabentą į Žemę anglies dioksidą galima perdirbti.

 

„Balionas su mūsų sukurta sistema pakyla į orą, per ją pereina oras, joje yra panašus į šaldiklį prietaisas, jame išlieka tik anglies dioksidas, nes jis sušąla. Pripildžius talpą, balionas nusileidžia, o paskui gali vėl kilti“, – sakė N. Mansdorfas.

Per dvejus metus kompanija nori pagaminti didesnių oro balionų, kurie galėtų surinkti po toną anglies dioksido per dieną, investavus vos 100 dolerių – mažiau nei atsieina ant Žemės veikiantys įrengimai, teigė Mansdorfas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()