Džordžas Vašingtonas nebuvo pirmasis JAV prezidentas? Kiek Jungtinės Valstijos turėjo prezidentų iki Vašingtono? (Foto, Video)  ()

Mokyklose, per istorijos pamokas vaikai nuo mažens mokomi, kad pirmasis JAV prezidentas buvo Džordžas Vašingtonas. Tačiau mokytojai dažnai pamiršta paminėti nedidelę, bet svarbią detalę – George'as Washingtonas buvo pirmasis JAV prezidentas pagal dabartinę Jungtinių Valstijų Konstituciją, tačiau jis nebuvo pirmasis šalies prezidentas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 1789 m. įsigaliojant JAV Konstitucijai, klijai, laikantys visas 13 valstijų kaip vieną šalį buvo Konfederacijos straipsniai. Straipsniai įsigaliojo 1781 m. ir jie sukūrė laisvą aljansą tarp valstijų. Straipsniai taip pat apibrėžė Kongreso vaidmenį prižiūrint nacionalinius poreikius, taip pat prezidento pareigas.

Dėl baimės vienam žmogui suteikti per daug galių, prezidento pareigos buvo itin ribotos galios ir apimties, jos net nebuvo apmokamos pareigos. Atvirkščiai, pagrindiniai prezidento vaidmenys tuo metu buvo tiesiog pirmininkauti posėdžiams ir tvarkyti įvairius valstybės susirašinėjimus. Prezidentas taip pat pasirašydavo oficialius Kongreso dokumentus.

Taigi kas buvo tie asmenys, kurie ėjo prezidento pareigas iki Vašingtono?

Pirmasis JAV prezidentas pagal Konfederacijos straipsnius buvo Johnas Hansonas iš Merilendo. Jo kadencija prasidėjo 1781 m. ir baigėsi 1782 m.

 

Iš pradžių jis bandė atsistatydinti iškart po to, kai buvo išrinktas (turėdamas tiek mažai galių pareigoms ir negaudamas užmokesčio, tik nedaugelis norėjo užimti šias pareigas). Tačiau galiausiai nepavyko pasiekti kvorumo, kad būtų paskirtas įpėdinis, todėl jis nusprendė likti prezidentu.

Būdamas pirmuoju visos kadencijos šalies prezidentu pagal Konfederacijos įstatus, jis prižiūrėjo programas, kurios padėjo sukurti kasdienį gyvenimą naujoje šalyje. Pavyzdžiui, Hansonas ėjo prezidento pareigas, kai vyriausybė pradėjo kurti tai, kas tapo JAV paštu ir nacionaliniu banku. Vyriausybė taip pat įvedė bendrą, vienodą valiutą visose valstijose.

Elias Boudinot iš Naujojo Džersio tapo antruoju prezidentu, ėjusiu pareigas 1782–1783 m. Jo prezidentavimas sutapo su oficialia Amerikos nepriklausomybės karo pabaiga. Boudinot vadovavo šaliai, kai 1783 m. rugsėjo 3 d. Paryžiuje buvo pasirašyta Paryžiaus sutartis su Didžiaja Britanija.

 

1783–1784 m. prezidentu tapo Thomas Mifflinas. Jis prižiūrėjo Paryžiaus sutarties ratifikavimą. Kilęs iš Pensilvanijos, per Revoliucijos karą tarnavo generolui George'ui Washingtonui. Dėl šios buvusios pozicijos ir vėlesnės Vašingtono, kaip pirmojo prezidento pagal JAV Konstituciją padėties, buvo šiek tiek ironiška, kad prezidentas Mifflinas priėmė George'o Washingtono atsistatydinimą iš vyriausiojo vado pareigų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()