Kava ir arbata siejama su žemesne insulto ir demencijos rizika, bet kiek puodelių reikia išgerti? Didžiulės apimties tyrimas pateikė atsakymą  ()

Visi norime kiek įmanoma ilgiau išlaikyti gerą sveikatą ir aštrų protą. Mankšta - tiek protinė, tiek fizinė - yra labai svarbi, bet, kaip teigia mokslininkai, padeda ir mūsų kasdieniai natūralūs gėrimai. Kiek kavos ir arbatos reikėtų išgerti, kad pastebimai sumažintume savo insulto ir demencijos riziką?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai publikuotas tyrimas įtraukė 365 682 žmonių duomenis. Tyrimo dalyvių amžius buvo tarp 50 ir 74 metų, duomenys buvo renkami 10-14 metų. Žmonės patys registravo savo kavos bei arbatos gėrimo įpročius, mokslininkai taip pat rinko duomenis apie dalyvių sveikatos būklę.

Per tyrimo laikotarpį 5079 žmonėms buvo diagnozuota demencija, 10 053 patyrė bent vieną insultą. Mokslininkai sulygino šiuos duomenis ir nustatė, kad kavos bei arbatos gėrimas gali būti siejamas su mažesne demencijos ir insulto rizika.

Tyrimas nustatė, kad tie žmonės, kurie per dieną išgerdavo 2-3 puodelius kavos arba 3-5 puodelius arbatos insultą ir demenciją patyrė rečiausiai. Kava ypač efektyviai mažino po insulto diagnozuojamos demencijos riziką. 2-3 karšto gėrimo puodeliai per dieną buvo siejami su 32 % mažesne insulto ir 28 % mažesne demencijos rizika lyginant su žmonėmis, kurie negeria nei kavos, nei arbatos.

Tiesa, mokslininkai neteigia, kad būtent kava ar arbata saugo nuo insulto ir demencijos - priežastinis ryšys ar molekulinis apsaugos mechanizmas nebuvo nustatytas ar tiriamas. Gali būti, kad šiuos gėrimus mėgstantys žmonės yra susiję ir kitaip. Tačiau bent jau kol kas atrodo, kad kavos ar arbatos sumažina insulto ir demencijos riziką.

 

Taigi, neoficialios rekomendacijos atrodo taip - 2-3 puodeliai kavos arba 3-5 puodeliai arbatos per dieną. Jei mėgstate abu šiuos gėrimus, 4-6 puodeliai per dieną tikriausiai būtų daugiau nei pakankamai. Tačiau svarbu ir tai, kaip šiuos gėrimus geriate - nereikėtų padauginti cukraus ar grietinėlės.

(13)
(2)
(11)

Komentarai ()