Kada Konstantinopolis oficialiai tapo Stambulu? Ne taip seniai, kaip gali pasirodyti (Foto, Video)  (3)

Stambulas – išskirtinė vieta. Tai vienintelis miestas, išsidėstęs Europoje ir Viduriniuose Rytuose; Turkijos didmiestis vienu metu yra Azijos ir Europos miestas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši geografija padeda paaiškinti, kodėl kažkada jis buvo Rytų Romos imperijos, dar žinomos kaip Bizantijos imperija, sostinė, kai miestas buvo vadinamas Konstantinopoliu, o vėliau jis tapo Osmanų imperijos sostine. Bet kada tiksliai Konstantinopolis pakeitė pavadinimą į Stambulą?

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai įvyko, kai 1453 m. buvusios Bizantijos miestą užėmė Osmanų pajėgos, viskas yra kiek kitaip. Konstantinopolio pavadinimo variantus ir toliau naudojo turkiškai kalbantys užkariautojai dar ilgai po to, kai perėmė miestą. Osmanai, be kitų pavadinimų, Stambulą vadino „Kostantiniyye“ tūkstančiuose oficialių dokumentų.

Iki kol buvo pradėtas vadinti Konstantinopoliu, miestas jau turėjo daugybę pavadinimų. Miestą pirmą kartą pavadino Bazantionu (taip pat rašoma Bizantionas) graikai, kurie jį įkūrė 657 m. pr. Kr. Vėliau pavadinimas peraugo į lotynišką pavadinimą Bizantiumas. Jis taip pat buvo vadinamas Naująja Roma ir Augusta Antonina Romos imperatoriaus sūnaus garbei – jau nekalbant apie jo pravardes, tokias kaip „Miestų karalienė“ arba tiesiog „Miestas“.

 

Romos imperatorius Konstantinas Didysis, garsėjantis tuo, kad buvo pirmasis Romos imperatorius, atsivertęs į krikščionybę, maždaug 330 m. pavadino miestą savo vardu – Konstantinopoliu. Šis pavadinimas išliko iki tol, kol pasirodė osmanai.

Osmanai oficialiai nepakeitė Konstantinopolio pavadinimo, kai perėmė valdžią XV amžiuje, tačiau užkariavimas pažymėjo seisminius geopolitikos pokyčius, nes Konstantinopolio svorio centras pasislinko į rytus ir toliau nuo Europos.

 

Strateginė ir simbolinė Stambulo svarba buvo pripažinta jau tada, kaip matyti iš fakto, kad jis tapo nauja Osmanų imperijos sostine. Žmonės kitur imperijoje pradėjo vartoti žodį „Istanpolin“, kuris turkiškai reiškia „miestui“ (pagal  graikišką frazę „eis tan polin“), kuris atspindėjo jo, kaip vienintelio didžiojo miesto, statusą aplinkinėje vietovėje. Palaipsniui Istanpolinas buvo naudojamas vis dažniau, tačiau oficialus pavadinimas išliko Konstantinopolis.

Bėgant amžiams, šnekamoji kalba po truputį keitėsi, todėl Istanpolinas galiausiai tapo Stambulu (Istanbul).

Po pralaimėjimo Pirmajame pasauliniame kare 1922 m Osmanų imperijos sultonatas buvo panaikintas, o vietoj jo 1923 m. gimė Turkijos Respublika. Netrukus po to, 1930 m. Turkijos paštas nusprendė, kad reikia patikslinimų, ir nusprendė Stambulą padaryti oficialiu miesto pavadinimu. Kitos institucijos netrukus pasekė šiuo pavyzdžiu. Tais pačiais metais JAV valstybės departamentas ir kitos vyriausybės visame pasaulyje pradėjo naudoti Stambulą savo oficialioje komunikacijoje.

 

Taigi, sunku tiksliai pasakyti, kada Konstantinopolis tapo Stambulu, nes iki to laiko, kai jis buvo oficialiai pavadintas Stambulu, žmonės jau šimtmečius vartojo pavadinimą Stambulas ir to pavadinimo variantus. Neįmanoma numatyti tikslios datos, kada įvyko perėjimas šnekamojoje kalboje, nes kalba vystosi palaipsniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(2)
(22)

Komentarai (3)