Kaip Henris Fordas iš nacių pareigūnų atsiėmė Didįjį Vokietijos erelio kryžiaus ordiną – vienintelis amerikietis, palankiai paminėtas „Mein Kampf“ (Foto, Video)  ()

Ypatingas nacionalsocialistų susižavėjimas Henry Fordu ir tariamos Detroito pramonininko simpatijos nacizmui ir toliau traukia smalsuolius – tiek akademinius istorikus, tiek interneto skaitytojus. Kaip nacių ordiną gavo automobilizmo pradininkas Henris Fordas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1938 metų liepos 30 d., per ceremoniją Dearborne, Mičigano valstijoje, Henriui Fordui per 75-ąjį gimtadienį įteiktas Didysis Vokiečių erelio ordino kryžius. Henris Fordas buvo pirmasis amerikietis, gavęs šį ordiną, kurį 1937 m. sukūrė Adolfas Hitleris.

Tai buvo didžiausia garbė, kurią nacistinė Vokietija galėjo suteikti bet kuriam užsieniečiui, ir atspindėjo asmeninį Adolfo Hitlerio susižavėjimą ir skolą Henriui Fordui. Pristatymą skaitė Vokietijos konsulas Klivlande Karlas Kappas ir Vokietijos konsulinis atstovas Detroite Fritzas Helleris.

Nacių numylėtinis

1918 metais artimiausias Fordo padėjėjas ir privatus sekretorius Ernestas G. Lieboldas Fordui nupirko neaiškų savaitraštį „The Dearborn Independent“. „The Independent“ ėjo aštuonerius metus, nuo 1919 iki 1927 m. Laikraštis liūdnai pagarsėjo antisemitiniais straipsniais.

 

Vokietijoje antisemitiniai Fordo straipsniai iš „The Dearborn Independent“ buvo išleisti keturiais tomais, bendrai pavadintais „Tarptautinis žydas, svarbiausia pasaulio problema“, kurį paskelbė kelių antisemitinių partijų įkūrėjas ir Reichstago narys Theodoras Fritschas.

1924 m. parašytame laiške Heinrichas Himmleris apibūdino Fordą kaip „vieną vertingiausių, svarbiausių ir šmaikščiausių mūsų kovotojų“. Fordas yra vienintelis amerikietis, palankiai paminėtas „Mein Kampf“, nors jis minimas tik vieną kartą.

Adolfas Hitleris rašė: „Tik vienas didis žmogus, Fordas, žydų įniršiui, vis dar išlaiko visišką nepriklausomybę nuo kontroliuojančių gamintojų“.

„Ford“ ir „Volkswagen“

1931 m. kalbėdamas su Detroito naujienų žurnalistu, Hitleris sakė, kad Fordą laiko savo „įkvėpimu“, paaiškindamas priežastį, kodėl šalia savo stalo laiko Fordo portretą. Žurnalistas Stevenas Wattsas rašė, kad Hitleris „gerbė“ Fordą, skelbdamas, kad „darysiu viską, kad jo teorijos būtų įgyvendintos Vokietijoje“, ir modeliavo „Volkswagen“, liaudies automobilį, pagal „Ford Model T“.

 

Vokiečių inžinieriai ir pramonės vadovai pritaikė technologinius ir funkcinius fordizmo aspektus. Srauto gamyba (surinkimo linijos ir vertikali integracija) buvo labai patraukli po 1936 m., kai Vokietijos Ketverių metų planas vėl paskatino susidomėjimą pramonės racionalizavimu.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()