Kaip užplikyti tobulą puodelį arbatos? Štai, kodėl puodelio paviršiuje atsiranda riebi arbatos nuosėdų plėvelė ir patarimai, kaip jos išvengti  ()

Ar kada nors pastebėjote bjaurų nuosėdų sluoksnį, plūduriuojantį arbatos paviršiuje? Štai kaip jo atsikratyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po vandens arbata yra labiausiai vartojamas gėrimas pasaulyje. Pasauliniu mastu per dieną išgeriame apie 3,7 milijardo puodelių arbatos – tai yra 4000 metų senumo kinų tradicijos tęsinys. Tačiau tol, kol žmonės gėrė arbatą, jie taip pat ginčijosi dėl geriausio būdo ją užplikyti.

Lu Yu, kinų vienuolis, tapęs „arbatos išminčiumi“, 792 m. paskelbė pirmąją arbatos pamoką. „Cha Jing“ arba „Arbatos klasika“ yra 10 skyrių traktatas apie auginimą, ruošimą, ir mėgavimąsi arbata – nuo​​ geriausios dirvos arbatos lapams auginti iki eilėraščių apie arbatos gėrimą.

Nuo tada arbatos pradmenys pasirodė knygų ir studijų pavidalu. Savo nuomone šiuo klausimu taip pat turėjo garsūs britų vyrai, įskaitant Johną Lennoną, Douglasą Adamsą ir George'ą Orwellą, iš kurių pastarasis šiuo klausimu išsakė labai tvirtą savo nuomonę esė „A Nice Cup of Tea“.

„Kaip galite vadintis tikru arbatos mėgėju, jei sugadinate arbatos skonį įdėdami į ją cukraus?“ – rašė Orwellas. „Būtų taip pat protinga įberti pipirų ar druskos“ – ironizavo jis.

Anksčiau šį rudenį Mitybos ir Maisto instituto Ciuriche, Šveicarijoje, mokslininkai papildė šią su arbata susijusios literatūros temą nauju tyrimu, paskelbtu žurnale „Physics of Fluids“. Jame išsamiai aprašoma riebios plėvelės, susidarančios ant juodosios arbatos puodelio paviršiaus – šnekamojoje kalboje vadinamos arbatos nuosėdomis – priežastis ir kaip to išvengti.

Tyrimo bendraautorė Caroline Giacomin, kuri paprastai tiria, kaip skirtingos dalelės veikia mūsų kūno gleives, turėjo iššūkių tirdama arbatos nuosėdas. Kai dėl COVID-19 pandemijos tapo neįmanoma gauti gleivių jos laboratoriniams darbams, Giacomin įkvėpimo sėmėsi iš savo kasdieninio arbatos puodelio ir su juo gaunamų arbatos nuosėdų.

 

Giacomin aiškina, kad mokslininkai dešimtmečius svarstė, iš kur atsiranda arbatos nuosėdos. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje atliktas tyrimas paneigė mitą, kad nuosėdos atsiranda dėl vaško likučių ant arbatos lapų. Vietoj to, jie atrado, kad plėvelė atsiranda dėl natūralių augalinių arbatoje esančių junginių, vadinamų polifenoliais, ir kalcio karbonato (pagrindinio kieto vandens komponento, kuriame yra daug mineralų) reakcijos.

Nustačius cheminę arbatos nuosėdų sudėtį, Giacomin norėjo pažvelgti į jos fizines savybes, kurios galėtų būti naudingos ne tik arbatos žinovams namuose, bet ir komerciniams arbatos gamintojams.

Norėdami tai padaryti, tyrėjai pasitelkė reologijos mokslo žinias. Reologija – tai mokslas, tiriantis medžiagų deformaciją ir takumą. Ji tyrinėja ne tik skysčius, bet ir pusminkščius, bei kietus kūnus su sąlygomis, kuriomis jie teka, o ne deformuoja tamprumus.

 

Atlikdami eksperimentą, mokslininkai lėtai suko motorizuotą metalinį diską, vadinamą reometru, ant birios Ceilono juodosios arbatos puodelio paviršiaus, kad išmatuotų plėvelės stiprumą ir storį, priklausomai nuo vandens kietumo, taip pat arbatos priedų, tokių kaip citrina, cukrus ir pienas.

Vandens kietumas turėjo didžiausią poveikį arbatos nuosėdų susidarymui: kuo kietesnis vanduo, tuo stipresnė plėvelė. Atrodo, kad cukrus neturi įtakos arbatos nuosėdoms; pienas prisideda prie jos tirštumo, o citrinos rūgštingumas gali ją sumažinti ar net užkirsti kelią jos susidarymui.

Giacomin savo arbatai naudoja labai kietą Ciuricho vandenį, bet geria „Earl Grey“, pagamintą iš bergamočių citrusinių vaisių aliejaus, kad sumažintų nuosėdas savo arbatos puodelyje.

Kaip užplikyti geriausią arbatą?

Pavyzdžiui, tai, kiek laiko mirkysite arbatą, gali turėti įtakos jos antioksidacinėms savybėms. Jei renkatės arbatą maišeliuose, sukluskite: kitas 2019 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad iš plastikinių arbatos maišelių gali išsiskirti mikro ir nano dydžio plastiko gabalėliai, kurie gali būti kenksmingi aplinkai ir jūsų organizmui.

 

Bene geriausias ir išsamiausias vadovas buvo pateiktas 2003 m. Anglijos Karališkosios chemijos draugijos. Pranešime spaudai organizacija išsamiai aprašo arbatos gaminimo procesą, nuo kiek laiko reikia plikyti (tris minutes) iki kokį puodelį naudoti (aišku, savo mėgstamiausią).

Šiame vadove arbatos nuosėdų tema patariama naudoti suminkštintą, filtruotą vandenį ir, nepaisant Orwello priekaištų, teigiama, kad cukrus yra puikus priedas, neutralizuojantis natūralų arbatos kartumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(10)
(13)

Komentarai ()