Britų mokslininkai kuria unikalią duoną: bus pirmoji tokia Europoje  ()

Jungtinės Karalystės (JK) mokslininkai eksperimentuoja genetiškai redaguodami duoną, kuri bus pirmoji tokia Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Genų redagavimas nuo genų modifikavimo skiriasi tuo, jog redaguojamuose genuose nėra kitų rūšių genetinės medžiagos, o genai redaguojami naudojant tradicinius kryžminimo metodus.

Mokslininkams leista auginti kviečius, kurių naudojimas beveik visiškai panaikina junginius, galimai sukeliančius vėžį, kai duona skrudinama.

Žemės ūkio tyrimų institutas „Rothamsted Research“ (RR) paskelbė, kad jo prašymui leisti įgyvendinti kviečių genų redagavimo eksperimentą pritarė JK Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų ministerija.

Minėtas eksperimentas, dar žinomas kaip CRISPR, yra pirmasis toks visoje Europoje ir bus pradėtas įgyvendinti šių metų rudenį. Britų mokslininkai sieks sukurti kviečius, kurių sudėtyje būtų mažiau natūraliai susidarančios aminorūgšties asparagino, virstančios kancerogenine medžiaga akrilamidu, kai duona skrudinama, verdama aliejuje ar kepama.

Moksliškai įrodyta, kad akrilamidas sukelia vėžį žiurkėms ir pelėms. Pasak mokslininkų, labai tikėtina, kad ši medžiaga kenkia ir žmonėms, nors tyrimai su žmonėmis neparodė, jog valgant daugiau akrilamido turinčių maisto produktų žmonėms padidėja rizika susirgti vėžiu.

Nors akrilamido kiekis duonos gaminiuose yra gana mažas, tačiau jis didėja kaskart duoną skrudinant. Ši nuostata galioja ir kitiems daug krakmolo turintiems gaminiams, įskaitant keptas bulves ir bulvių traškučius.

Penkerius metus genetiškai redaguoti kviečiai bus sėjami kiekvieną rudenį, o derlius nuimamas kitų metų rugsėjį.

 

Pasitraukusi iš Europos Sąjungos (ES) JK dabar gali savarankiškai spręsti dėl genų redagavimo, kurį ES prilygina genų modifikavimui, taikymo moksle ir nepaisyti ES galiojančių apribojimų. Tiesa, JK vyriausybė ir toliau griežtai kontroliuos genetiškai redaguotų grūdų, sėklų ir maisto produktų kiekį.

Genetiškai redaguotas maistas nuo 2019 m. leidžiamas Japonijoje, kurios vyriausybė tokį maistą prilygina įprastam maistui. Australija nereguliuoja genų redagavimo, jei šio proceso metu dirbtinai neįterpiami kiti genai. Genetiškai redaguotas sojų pupelių ir rapsų aliejus JAV leidžiamas nuo 2018 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()