Kaip iškilo ir žlugo galingiausia to meto demokratija – Romos Respublika: beveik 500 metų pažymėti nenusakomais turtais, galios žaidimais ir kraujo upėmis (Foto, Video)  (7)

Teoriškai Romos Respublika buvo sukurta reprezentuoti ir turtingus, ir neturtingus piliečius, tačiau realybė buvo visai kitokia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Romos Respublika buvo valdymo forma Romoje, kuri gyvavo maždaug nuo 509 m. iki 27 m.pr.Kr.

Pasak senovės Romos rašytojų, Romos Respublika atsirado 509 m. pr. Kr., kai buvo nuverstas paskutinis Romos karalius Liucijus Tarkvinijus Superbusas. Šiuolaikiniai istorikai dažnai mano, kad oficiali Romos Respublikos pabaiga yra 27 m. pr. Kr., tai buvo metai, kai Romos senatas Oktavianui, tapusiam Romos valdovu, buvo suteiktas titulas „Augustus“ (pavadinimas reiškia „gerbiamasis“).

Romos Respublika buvo teritorinės plėtros laikotarpis, kuriam vadovavo vyriausybė, kuri buvo sukurta atstovauti turtingiems ir neturtingiems senovės Romos piliečiams. Nors ši sistema buvo šiek tiek naudinga Romos piliečiams, ji dažnai sukeldavo griežtą elgesį su visais, kurie nebuvo Romos piliečiai.

Lėta ekspansija

Išlikusios istorinės ir archeologinės liekanos rodo, kad Romai prireikė šimtmečių, kad užkariautų visą Italiją. Romos ekspansija buvo labai lėta užkariaujant net vieną miestą, kartais tam prireikdavo šimtmečio; pavyzdžiui, visą V amžių prieš mūsų erą vyko kovos su turtingu ir galingu etruskų miestu Vejais. Tik 396 m. pr. Kr. Vejus buvo užkariautas ir sunaikintas. Bet pačios Romos laukė bėdos – 390 m. pr. Kr. galai apiplėšė Romą.

Tačiau Roma atsigavo ir IV amžiuje prieš Kristų Roma kariavo su viena iš italikų tautų samnitais, ir su miestų grupe, vadinama „Lotynų lyga“ – kartais Roma buvo net sąjungininkė su Kartagina – miestu, su kuriuo vėliau ji kovojo ilgus ir kruvinus karus.

Roma palaipsniui užvaldė miestus ir teritorijas Italijoje, naudodama įvairias taktikas. Kartais Roma naujai užkariautoje teritorijoje pastatydavo koloniją. Kartais miestas susijungdavo su Roma, o jo gyventojams būdavo suteikiama visiška arba ribota Romos pilietybė.

Kitais atvejais miestas sutikdavo sudaryti sąjungą su Roma ir pažadėjo aprūpinti Romos kariuomenę, kai romėnai to paprašys. Taikant šią taktiką, Roma pamažu perėmė Italijos žemyninės dalies kontrolę IV ir III amžiuje prieš Kristų.

 

Roma subūrė dideles karines pajėgas, kurias sudarė arba Romos piliečiai, arba su Roma susijusių miestų piliečiai. Graikų istorikas Polibijas (apie 200 m. pr. Kr. – 118 m. pr. Kr.) teigė, kad iki 225 m. pr. Kr. Roma galėjo suburti daugiau nei 700 000 karių kariuomenę. Nė viena iš didžiųjų Viduržemio jūros valstybių, su kuriomis Roma kariavo III ar II amžiuje prieš Kristų, negalėjo prilygti tokioms pajėgoms.

Šis didelis karinės darbo jėgos šaltinis reiškė, kad Roma galėjo lengvai pakeisti žuvusius ar sužeistus karius. Tai buvo svarbu daugelio konfliktų metu. Pavyzdžiui, tarp 280 m. pr. Kr. ir 275 m. pr. Kr., Roma kariavo su karaliumi Pyru, kuris valdė Epyro karalystę, kuri apėmė dalį šiuolaikinės Albanijos ir šiaurės Graikijos. Per šį karą Pyras iškovojo keletą karinių pergalių, per kurias abi pusės patyrė didelių nuostolių.

Tačiau, nors romėnai galėjo nesunkiai pakeisti savo nuostolius, karalius Pyras negalėjo, o galiausiai jo pajėgos buvo suvaržytos ir nugalėtos. Iš čia kilo terminas „Pyro pergalė“ šiandien vartojamas apibūdinti sunkią ir abejotiną pergalę.

Kokia buvo Romos Respublika?

Romos Respublika naudojo sudėtingą valdymo sistemą, kurią sudarė senatas, konsulai, magistratai, tribūnos, o kartais ir diktatorius bei kiti valstybės pareigūnai. Laikui bėgant ši sistema keitėsi, įtraukdama ir patricijų (Romos šeimų, kilusių iš bajorų, elitinių šeimų), ir plebėjų, Romos piliečių, kurie nebuvo bajorai ir dažnai kilę iš skurdesnių šeimų, interesus.

Iki 366 m. pr. Kr. šią sistemą sudarė du konsulai; pretorius, plebėjų tribūnos (galėjusios turėti daug valdžios); kvesteriai (kurie specializuojasi finansų reikaluose); du aidilai (kurie buvo atsakingi už visuomenės saugumą, grūdų tiekimą, Romos turgų ir viešus religinius žaidimus); cenzoriai (kurie stebėjo Romos gyventojų skaičių); senatas; keli magistratai; plebėjų susirinkimas (arba taryba); šimtmečio asamblėja ir kartais diktatorius, kuris, pritarus Romos senatui, gali turėti absoliučią valdžią šešis mėnesius karinės kampanijos metu. Iki 321 m. pr. Kr. Respublika nustatė taisyklę, pagal kurią vienas konsulas turi būti iš patricijų, o kitas – iš plebėjų.

 

Balsavimo tikslais piliečiai dažnai buvo skirstomi į šimtmečių ir genčių sistemą, o asmens turtas ar geografinė padėtis kartais turėjo įtakos tam, kuriam šimtmečiui ir kokiai genčiai jie priklausė.

Punų karai

Roma kariavo tris karus prieš Kartaginą, Šiaurės Afrikos miestą, kurie baigėsi tuo, kad Roma perėmė Siciliją, Sardiniją, Korsiką ir dalį Ispanijos bei Šiaurės Afrikos.

Pirmajame kare, trukusiame nuo 264 m. iki 241 m. pr. Kr., buvo kariaujama Sicilijoje, Maltoje, Liparoje, žemyninės Italijos pakrantėje, Šiaurės Afrikoje ir Viduržemio jūroje – per šį ilgą karą Roma sukūrė savo laivyną. Per paskutinį pirmojo karo mūšį Roma įgijo karinio jūrų laivyno pranašumą, užblokavusi kartaginiečių pajėgas Sicilijoje. Kartagina nemažą dalį teritorijos, įskaitant Siciliją, perleido Romai.

Antrasis Punų karas vyko 218 m. pr. Kr. - 201 m. pr. Kr. Jo metu kartaginiečių generolas Hanibalas vadovavo invazijos pajėgoms sausuma per Alpes į Italiją, susijungdamas su keltais. Šios pajėgos pajudėjo į pietus per Italiją, užgrobdamos kelis miestus, bet patirdamos didelių nuostolių. Tuo tarpu romėnai įsiveržė į Šiaurės Afriką, priversdami Hanibalą trauktis. Romėnams pavyko užkariauti Kartaginą, priversti miestą atiduoti likusią teritoriją ir perleisti savo autonomiją Romai.

Per trečiąjį Pūnų karą, trukusį nuo 149 m. pr. Kr. iki 146 m. pr. Kr., romėnų pajėgos išsilaipino Šiaurės Afrikoje ir sunaikino Kartaginą. Šis sunaikinimas sukūrė mitą, kad romėnai po Kartaginos sunaikinimo, žemę užpylė druska, kad visiems, gyvenantiems toje vietovėje, būtų neįmanoma auginti pasėlių, o kur kadaise stovėjo Kartagina, nebūtų galima atstatyti miesto.

Nors mitas nėra teisingas, o romėnai galiausiai pastatė naują miestą ten, kur stovėjo Kartagina, dėl karų Roma tapo galingiausia Viduržemio jūros valstybe, suteikdama jai tvirtą padėtį išplėsti savo galią į rytus - Balkanus, Graikiją ir Artimuosius Rytus.

Romos pergalės raktas buvo tai, kad ji turėjo daug didesnę karinę jėgą. Polibijus teigė, kad per antrąjį Pūnų karą kartaginiečių generolas Hanibalas įsiveržė į Italiją su mažiau nei 20 000 vyrų, o romėnai galėjo pasitelkti daugiau nei 700 000 karių, kad atremtų šią invazijos jėgą.

 

Per Pūnų karus Kartagina bandė padidinti savo kariuomenę samdydama samdinius – dėl to Kartaginai buvo užkrauta finansinė našta, nes ji turėjo sugalvoti kaip gauti pinigų, kuriais galėtų sumokėti samdinių pajėgoms.

Tarp antrojo ir trečiojo Pūnų karų, Romos Respublika išsiplėtė į Balkanus ir Graikiją, įgaudama naujas teritorijas, kurias tiesiogiai arba netiesiogiai kontroliavo. 146 m. pr. Kr. Roma sunaikino ne tik Kartaginą, bet ir Korintą – Graikijos miestą, kuris priešinosi romėnų ekspansijai į rytinę Viduržemio jūros dalį.

Roma dabar sunaikino savo turtingiausius, seniausius ir galingiausius varžovus Viduržemio jūros pasaulyje.

Sunaikinus Kartaginą ir Korintą, Roma užsitikrino didžiulę teritoriją, apimančią Siciliją, Sardiniją, didelę Iberijos dalį, dalį Šiaurės Afrikos ir nemažai Graikijos. Ji taip pat kontroliavo teritoriją Balkanuose.

Romos valdytojai dažnai kontroliuodavo neseniai užkariautas teritorijas, kartais asmeniškai pasipelnydami iš valdomos teritorijos.

Romos Respublikos žlugimas

Laikotarpiu po 146 m. pr. Kr. Romos teritorija toliau augo, tačiau Respublikos valdžia žlugo. Galingieji kaip Sula, Pompėjus, Krasas, Julijus Cezaris, Markas Antonijus ir Oktavianas varžėsi dėl Romos kontrolės. Tuo metu kilo pilietiniai karai ir žiaurūs neramumai.

Romos istorikas Salustas (85 m. pr. Kr. - 35 m. pr. Kr.) manė, kad didėjantis turtų kiekis Romoje, kurį iš dalies sukūrė Romos užkariautos teritorijos, padėjo šiems galingiesiems iškilti ir žlugti Romos Respublikai. „Jiems pirmiausia išaugo pinigų, o paskui valdžios troškimas; galiu sakyti, kad tai buvo visų blogybių šaknys“, – rašė Salustas.

Smurtas, kaip politinis įrankis, vis labiau buvo laikomas savaime suprantamu dalyku. Tradiciniai suvaržymai ir susitarimai vienas po kito žlugo, kol balsadėžes daugiau ar mažiau pakeitė kardai, pagaliai ir riaušės.

Kita problema, su kuria susidūrė Respublika, buvo ta, kad daugelis Italijos bendruomenių turėjo ribotą pilietybės statusą arba visai jos neturėjo, todėl jiems nebuvo atstovaujama Respublikos vyriausybėje. „Socialinio karo“, vykusio tarp 91 m. ir 88 m. pr. Kr. metu, prieš romėnų valdžią sukilo nemažai bendruomenių Italijoje.

 

Pasinaudojęs nestabilumu, Romos konsulas Liucijus Kornelijus Sula su savo vadovaujamomis pajėgomis išžygiavo į karinę ekspediciją prieš Pontą, karalystę aplink Juodąją jūrą. Po ketverių metų, nugalėjęs Pontą, grįžo į Romą ir paskyrė save diktatoriumi. Sula pradėjo pirmajį organizuotą politinių priešų valymą Romos istorijoje. Sula atsistatydino 79 m. pr. Kr. ir mirė kitais metais.

Po Sulos mirties Roma kariavo Ispanijoje, Trakijoje ir, svarbiausia, pačioje Italijoje, kur pabėgęs gladiatorius, vardu Spartakas, subūrė armiją, kurioje galėjo būti 40 000 žmonių. Jį sudarė vergai, pabėgę nuo savo romėnų pagrobėjų, ir laisvieji, kurie nusprendė prie jų prisijungti. Spartakas nugalėjo keletą romėnų pajėgų, kol pats buvo nugalėtas 71 m. pr. Kr.

Galingieji vis kildavo aukštyn. 66 m. pr. Kr. Gnėjus Pompėjus Didysis (taip pat vadinamas Pompėjumi) tapo Romos kariuomenės, kuri kovojo prieš Pontą ir užkariavo karalystę, vadu. 63 m. pr. Kr. Pompėjus taip pat užkariavo Judėją su Jeruzalę ir triumfuodamas grįžo į Romą 60 m. pr. Kr.

Pompėjus sudarė triumviratą su Juliumi Cezariu (100 m. pr. m. e. – 44 m. pr. Kr.) ir Marku Licinijumi Krasu (115 m. pr. Kr. – 53 m. pr. Kr.), kuris valdė Romą ir didėjantį jos teritorijų skaičių. Krasas buvo vienas turtingiausių, jei ne pats turtingiausias žmogus Romoje ir naudojo savo turtus, kad padėtų stiprinti savo politinę galią.

Cezaris padidino savo galios bazę tapdamas kariuomenės, kuri 58 m. pr. Kr. - 50 m. pr. Kr užkariavo Galiją ir Didžiąją Britaniją, vadu. Krasas taip pat išbandė savo jėgas kaip karinis lyderis, tačiau jam nepasisekė ir jis buvo nužudytas 53 m. pr. Kr. Artimuosiuose Rytuose vykdant kampaniją prieš partus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(30)
(2)
(28)

Komentarai (7)