Džeimso Vebo kosminis teleskopas – beveik 3 kartus didesnis ir 7 kartus jautresnis už Hablo teleskopą: kodėl jis padengtas auksu? (Video)  (9)

Gruodžio 22 dieną, planuojama, į kosmosą pakils galingiausias iki šiolei Džeimso Vebo kosminis teleskopas. Jis gerokai pranašesnis už šiuo metu orbitoje veikiantį Hablo teleskopą: beveik tris kartus didesnis ir galintis surinkti 7 kartus daugiau šviesos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tokiam pačiam tikslui pasiekti užtektų 7 kartus trumpesnio stebėjimo laiko arba per tą patį laiką galima pamatyti 7 kartus silpnesnius objektus“, – apie naujojo teleskopo pranašumus pasakoja VU TFAI astrofizikas dr. Vidas Dobrovolskas. Šis teleskopas toks jautrus, kad, teoriškai, galėtų aptikti bitės skleidžiamą šilumą tokiu atstumu, kaip iki Mėnulio!

Didžiulis 6,5 metrų teleskopo veidrodis sudarytas iš 18-likos atskirų segmentų, bet jis nesveria nei tonos. „Šio teleskopo gamybai buvo panaudotas berilis – tai labai lengva medžiaga. Be to, kintant temperatūrai, iš tokios medžiagos pagamintas veidrodis išlaiko savo formą“, – sako dr. Vidas Dobrovolskas. O labai plonas aukso sluoksnis dengia veidrodžių paviršių ne dėl grožio – auksas geriau atspindi infraraudonuosius spindulius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(45)
(0)
(45)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: