Naujų daugiabučių kvartale – kraupus radinys: po žeme aptikti senovėje nukryžiuoto vyro palaikai  ()

Archeologai pranešė, kad Kembridžšyro grafystėje esančiame nedideliame kaimelyje iškasė pirmąjį romėniško nukryžiavimo pavyzdį Jungtinėje Karalystėje (JK): Fenstantone rasti vyro griaučiai vinimi pervertu kulnimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto Wolfsono koledžo osteologė (kaulų specialistė) Corinne Duhig sakė, kad radinys yra „unikalus“, nes anksčiau ši senovės romėnų gyvenvietė nebuvo žinoma, skelbia BBC. Anot mokslininkės, net šios vietos „gyventojai neišvengė barbariškiausios senovės Romos bausmės“.

Gyvenvietę atkasė Bedforde įsikūrusi archeologų organizacija „Albion Archaeology“, kurios nariai šioje vietoje ėmė darbuotis 2017-aisiais, prieš prasidedant gyvenamųjų daugiabučių namų statybai. Archeologai rado penkias nedideles kapines, kur buvo palaidota 40 suaugusiųjų ir penki vaikai. Akivaizdu, kad kai kurie mirusieji priklausė tai pačiai šeimai. Kapinaičių amžius datuojamas III ir IV a.

Viename iš kapų buvo aptikti vyro griaučiai vinimi pervertu kulnimi. Pastebėta ir daugiau sužalojimų, todėl galima daryti prielaidą, kad jis mirė kančiose. Ant kojų kaulų matyti infekcijos ar uždegimo požymių, atsiradusių dėl kokio nors sisteminio negalavimo arba kojoms surišti naudotų pančių.

 

Kalbėdama Kembridžšyro grafystės tarybos Istorinės aplinkos tyrimų komandos vardu, archeologė Kasia Gdaniec pareiškė: „Šios Fenstantone rastos kapinės ir gyvenvietė yra tikras perversmas archeologinių tyrimų srityje. Senovės Romos laidojimo papročiai pasižymi didele įvairove. Prieš mirtį ar po mirties padarytų kūno sužalojimų pėdsakų pasitaiko dažnai, bet nukryžiavimo atvejo dar neteko matyti.“

Osteologė C. Duhig pridūrė: „Mums labai pasisekė, nes puikiai išsilaikė tiek griaučiai, tiek vinis. Gavau retą progą patyrinėti šį beveik unikalų radinį, nors tikriausiai ne vienas tūkstantis panašių iškasenų pradingo amžiams. Jis rodo, kad net tokios mažos gyvenvietės, įsikūrusios imperijos pakraštyje, gyventojai neišvengė barbariškiausios senovės Romos bausmės.“

 

Kembridžšyro grafystės taryba nurodė, kad C. Duhig pasidomėjo kitais šio laikotarpio nukryžiavimo įrodymais ir visame pasaulyje rado tik tris galimus pavyzdžius, kurie buvo atkasti Italijos Gavello komunoje, Mendeso mieste Egipte ir Šiaurės Izraelyje esančioje gyvenvietėje Givat Hamivtar, kur 1968 m. atliekant statybos darbus buvo atidengta kapavietė.

C. Duhig mano, kad tik Jeruzalėje rasti griaučiai yra nukryžiavimo atvejis, nes kairės pėdos kulnyje išliko vinis, kurios įkalimo vieta tiksliai sutampa su Fenstantone atkastų palaikų vinies vieta.

 

Kembridžšyro grafystės taryba paaiškino, kad po nukryžiavimo vinys dažniausiai būdavo išimamos ir naudojamos pakartotinai arba išmetamos, tačiau Fenstantono griaučių atveju vinis įstrigo kaule.

Kasinėjimų metu buvo aptikta ir įvairių daiktų, įskaitant emaliuotas sages, monetas, puoštus molinius indus bei gyvūnų kaulus.

Didelio pastato liekanos ir taisyklingos formos kiemo ar kelio kontūrai byloja apie kadaise buvusią organizuotą romėnų gyvenvietę, kurios gyventojai buvo pasiturintys ir vertėsi prekyba. Kembridžšyro grafystės taryba pranešė, kad tikimąsi vieną dieną surengti radinių ekspoziciją.

Fenstantono gatvė „High Street“ išsidėsčiusi palei „Via Devana“ – senovinį kelią, kadaise jungusį Kembridžą ir Godmančesterį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()