Metalo detektoriaus savininkas aptiko didžiausią kada nors surastą anglosaksų lobį (Foto)  ()

Vakarų Norfolke (Anglija) metalo detektoriaus savininko aptiko didžiausią kada nors surastą anglosaksų lobį – 131 monetą ir keturis aukso dirbinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Britų muziejaus, daugumą daiktų per šešerių metų periodą rado vienas metalo detektoriaus savininkas, pageidavęs likti nežinomu.

Dešimt monetų iškasė ir buvęs policijos pareigūnas Davidas Cockle'as, taip pat aptikęs jas metalo detektoriumi, pranešė „Evening Standard“. Tačiau vyras savo atradimą nuslėpė, o vėliau monetas nelegaliai pardavė už 15 000 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (apie 17,5 tūks eurų), rašo „BBC News“.

Kai 2017 m. valdžios institucijos atskleidė šį įvykį, buvęs policininkas buvo apkaltintas nusikalstamu būdu įgyto turto pavertimu nuosavybe ir už „gryną godumą“ nuteistas 16 mėnesių kalėjimo, nuosprendžio metu sakė pirmininkaujantis teisėjas Rupertas Overbury. D.Cockle'as taip pat buvo atleistas iš policijos pajėgų. Iš 10 monetų, kurias jis pardavė, aštuonios buvo susigrąžintos.

 

Dauguma monetų yra frankų tremisai – mažos VI a. monetos, kurių sudėtyje paprastai būna 85-95 proc. aukso, rašo „CoinWeek“. Devynios monetos yra solidai – didesnės Bizantijos monetos, kurių vertė buvo tris kartus didesnė nei tremisų. Pasak Britų muziejaus, lobį taip pat sudaro pakabukas, aukso luitas ir du kiti objektai, kurie, kaip įtaria ekspertai, buvo didesnių papuošalų dalimis. Dėl neaiškių priežasčių lobis buvo užkastas kažkur apie 600 m., dar prieš Anglijos suvienijimą.

Anksčiau didžiausią Anglijos anglosaksų monetų lobį sudarė 101 moneta. Šis lobis buvo aptiktas 1828 m. Krondalio mieste Hampšyre, pranešė „ARTnews“. Tačiau ekspertai įtaria, kad Krondalio lobis iš pradžių galėjo būti didesnis – nes paaiškėjo, kad radimo metu piniginė buvo pažeista.

 

Tarp kitų lobių iš Rytų Anglijos – Anglijos regiono, kuriame buvo aptiktas Norfolko lobis, – yra garsusis Saton Hu kapo laivas, kuriame rasta piniginė su 37 aukso monetomis ir apie kurį neseniai buvo sukurtas „Netflix“ filmas.

Šiuo metu Norfolko koroneris tiria Vakarų Norfolko lobį – kad nustatytų, ar jis priklauso Didžiosios Britanijos karūnai pagal 1996 m. lobių įstatymą, kuriame reikalaujama, kad apie visus lobius per 14 dienų nuo jų radimo būtų pranešta vietos koroneriui, rašo „The Guardian“.

 

Nors kol kas tai dar neoficialu, atrodo tikėtina, kad lobis atitinka šį reikalavimą. Pagal britų lobių įstatymą lobis apibrėžiamas kaip metalinių daiktų ar monetų, kurių amžius ne mažesnis kaip 300 metų ir kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 10 proc. aukso ar sidabro, kolekcija.

Jei Didžiosios Britanijos monarchija pretenduos į radinį, jis gali būti eksponuojamas Norvičo pilies muziejuje.

„Tai nepaprastai svarbus radinys, – pranešime cituojamas Britų muziejaus ankstyvųjų viduramžių monetų kuratorius Garethas Williamsas. – Jis turi būti vertinamas kartu su kitais naujausiais radiniais iš Rytų Anglijos ir kitų vietovių, ir padės pakeisti mūsų supratimą apie ankstyvosios anglosaksų Anglijos ekonomiką“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()