Kaip buvo išrastas gydymas nuo cukrinio diabeto – ir kiti įdomūs dalykai apie hormonus: prie insulino sukūrimo prisidėjo ir lietuviškų šaknų turintis mokslininkas  ()

Daugelis žino, kad išsigandus organizme išsiskiria adrenalino, įsimylėjus kraujyje ima cirkuliuoti net keletas su šiuo jausmu susijusių hormonų – tačiau tai toli gražu ne viskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hormonai – tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios reguliuoja audinių augimą, širdies susitraukimų dažnį, virškinimo fermentų išsiskyrimą.

Daugelis hormonų buvo atrasti XX a. pirmojoje pusėje.

1902 m. anglų fiziologai Williamas Baylissas ir Ernestas Starlingas atrado pirmąjį – virškinamojo trakto hormoną sekretiną. Tiesa, pats terminas „hormonas“ (graikiškai hormon – skatinantis) pradėtas vartoti vėliau.

Viena pasaulyje labiausiai paplitusių ligų yra cukrinis diabetas. Jam gydyti reikalingas milžiniškas hormono insulino kiekis. Tai vienintelis hormonas, kuris mažina gliukozės kiekį kraujyje.

Insulino atradimui daug įtakos turėjo ir Lietuvoje gimusio, Kauno gubernijos gimnaziją lankiusio Oskaro Minkowskio darbai. Jis kartu su vokiečių fiziologu Josephu von Meringu 1889 m. atliko eksperimentą ir pastebėjo, kad šuniui pašalinus kasą, jo kraujyje padidėjo gliukozės kiekis. Paskui įvairių šalių mokslininkai bandė išskirti kasos aktyviąją medžiagą – juk ja būtų galima gydyti sergančiuosius cukriniu diabetu.

1922 m. buvo atlikta pirmoji pasaulyje insulino injekcija. Mokslininkai iš kasos gautą ekstraktą suleido cukriniu diabetu sergančiam 14-mečiui. Tačiau jis sukėlė alergiją, nes nebuvo gerai išvalytas. Po keliolikos dienų berniukui buvo suleista dar viena, šįkart labiau išvalyto, ekstrakto dozė ir alergijos požymių neatsirado.

 

Kiaulės ir galvijų kasa insulino šaltinis buvo pusšimtį metų. 1978 m. insulinas pirmąkart pagamintas naudojant genų inžinerijos metodus. Pasirodo, įterpus žmogaus insulino geną į bakterijų DNR jos ima gaminti insuliną. Iš tokių bakterijų insulinas išskiriamas ir išgryninamas.

1935 m. mokslininkai pirmąkart iš cholesterolio susintetino lytinį žmogaus hormoną – testosteroną.

Estrogenas identifikuotas 1929 m., o gydymui taikyti šio hormono terapiją leista 1941 m.

 

Dabar hormonų terapija taikoma uždegimams, infekcinėms, alerginėms ligoms, mėnesinių ciklo sutrikimams gydyti. Lytiniai hormonai naudojami kontraceptiniuose preparatuose, lytiniams sutrikimams gydyti. Jeigu vaikas yra žemo ūgio, galbūt jam trūksta augimo hormono somatotropino.

1936 m. Kaune buvo įkurta insulino gamykla „Orfas“. Po Antrojo pasaulinio karo joje įrengtos insulino gryninimo ir biologinio aktyvumo nustatymo laboratorijos.

1969 m. įkurta Kauno endokrininių preparatų gamykla. Joje gamintas insulinas tiektas visai Sovietų Sąjungai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()