Naujas tyrimas atskleidė, kad varnos dar protingesnės, nei manėme: vertingesnius daiktus šie paukščiai saugo labiau  ()

Naujas tyrimas parodė, kad varnos gali įvertinti daiktus taip pat, kaip tai darome mes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Daugelis iš mūsų jaudinasi dėl visiškai naujo telefono, rūpindamiesi, kad jis nesusibraižytų ar jo nepamestume, tačiau su senu telefonu, kurio ekranas įskilęs, galime elgtis gana neatsargiai“, – sakė elgesio specialistė Barbara Klump.

Naujosios Kaledonijos varnos yra žinomos dėl savo sumanumo, o mokslininkai jas naudoja kaip pavyzdinę rūšį, padedančią išsiaiškinti įrankių naudojimo evoliuciją gyvūnuose ir su tuo susijusį elgesį.

Šios sumanios varnos ne tik gali naudoti rastus objektus kaip įrankius, bet ir formuoti ar net sukurti juos iš kelių dalių, kurios yra atskirai nenaudingos – tai anksčiau buvo pastebėta tik primatuose.

Gamtoje varnos pasitelkia šakeles su užlenktais galais, kurias atsargiai laiko snapuose, kad suerzintų medžių plyšiuose saugiai pasislėpusius vabalus. Vabalai gindamiesi įsikanda šakelę, leisdamos paukščiams jį ištraukti ir jį suėsti. Tačiau varnos valgydamos turi paleisti savo „įrankius“, todėl jie gali nukristi ant žemės ar net būti pavogti.

Tyrėjai savo eksperimentiniams tyrimams panaudojo 27 laukinėje gamtoje sugautas varnas, todėl jų rezultatai buvo nešališki.

Pasiūlius varnoms rinktis vieną iš dviejų įrankių tipų, komanda patvirtino, kad paukščiai mieliau renkasi šakeles, kurios yra kabliuko formos.

„Kabliuko formos įrankius ne tik sunkiau susirasti, tačiau jie taip pat yra daug efektyvesni“, – aiškino elgsenos specialistas Christianas Rutzas.

 

„Priklausomai nuo užduoties, varnos šiais įrankiais grobį gali susigauti iki 10 kartų greičiau, nei naudojant paprastus pagaliukus ar šakeles.

Tada septyniolika paukščių buvo stebimi per du bandymus atskiromis dienomis. Abiejuose buvo naudojami rąstai su skirtingo dydžio skylutėmis, kurios buvo prikimštos mėsa ar vorais. Vieno eksperimento metu paukščiai turėjo prieigą prie įrankių, iš kurių būtų galima susikontruoti kabliuką, o kito – tik tiesias lazdeles.

„Varnos, ieškodamos maisto, buvo daug labiau linkusios saugoti (laikyti įrankius po kojomis arba šalia esančiose medžio skylėse) savo pagamintus įrankiais su kabliukais, nei ieškodamos maisto paprastais įrankiais“, – rašė mokslininkai.

 

„Buvo įdomu pamatyti, kad varnos yra kiek atsargesnės naudodamos įrankius, kurie yra efektyvesni ir kuriuos sudėtingiau susirasti“, – sakė Jamesas St Clairas.

Tai rodo, kad šie paukščiai turi tam tikrą sampratą apie skirtingų įrankių tipų „vertę“.

Atsižvelgiant į tai, kad varnos taip pat sugebėjo planuoti į priekį, natūralu, kad jos taip pat gali priskirti vertę objektams, kuriuos naudoja.

Tyrėjai pažymi, kad ne visos Naujosios Kaledonijos varnos gamina kabliukus, todėl tyrimo rezultatus galima apibendrinti tik tose populiacijose, kurios tai daro. Tačiau bent viena kita varnų rūšis – Havajų varna (Corvus hawaiiensis) taip pat pademonstravo tokį saugojimo elgesį.

Parengta pagal sciencealert.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()