5 sovietmečiu prestižinėmis laikytos profesijos: jų atlyginimai paprastiems žmonėms atrodė lyg iš kosmoso

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sigun 2021-12-31 11:03
Esminė planinės ekonomikos problema - nėra kaip įvertinti tikros darbo, išteklių, o tuo pačiu ir prekės/paslaugos kainos, nes nėra tikro grįžtamojo ryšio ir labai nedidelis stimulas tobulinimui. Tėtis pasakojo apie sovietines statybas ir jų kainos nustatymo absurdus. Durų įstatymas (stakta, varčia, lankstai, spyna) buvo įvertintas 5 rbl, o rozetės prijungimas įvertintas 1 rbl. Dėl to, kad kažkaip motyvuot dailides, juos pusei etato formindavo elektrikais, kad ir jie turėtų šansą užsidirbti. Pats irgi su tuo susidūriau per praktiką kolūkyje. 3/4 laiko praleidom daržuose ravėdami. Kai sužinojom įkainius dingo bet koks noras dirbti. Laimei 3 dienas lijo ir perkėlė į šiltnamius. Ten per 3 dienas uždirbom kelis kart daugiau nei per pusantros savaitės ravėdami lysves. Tuo metu buvom per maži suprasti visą idiotizmą, bet neteisybės jausmas liko.
gytis13 2021-12-31 11:42
Nebuvo jokio suinteresuotumo darbo rezultatu, o kadangi prekių pertekliaus nebuvo, buvo galima dirbti bet kaip. mano mama gavo butą vienais paskutiniųjų socializmo metų, vieną detalę paminėsiu. Durų staktos buvo platintos,tai prikalti neobliuoti tik išpjauti pagaliai, storai apdažyta viskas ir atiduota. Chaltūra totali. Aš ne kartą esu namie praplatinęs staktas, paimi gero medžio gražiai padarau ir tvarka. Netgi namie yra vienos tarybinės kartoninės durys tualete, bet gražiai tvarkingai įdėjau ir jokių bėdų, beveik eksponatas dabar.
sigun 2021-12-31 11:49
Apie tą tėtis ir pasakojo. Dailidei už duris mokėjo 5 rbl. Reikėjo dirbti labai greitai, kad susirinktum bent tuos 200 rbl/mėn, tad gaudavosi labai atmestinai. Ir šalia to dar matydavo kaip elektrikai parūkydami ir pagerdami susirenka 400. Visiška demotyvacija.
kiesza 2021-12-31 22:27
Planinė ekonomika neturi našumo, nes nėra privačios nuosavybės. Žmogus nematantis perspektyvų savo veikloje tik egzistuoja, bet ne progresuoja, o be progreso - krachas
Dannas3 2022-01-01 10:49
Kiek pamenu iš Harario knygos, tai komunizmo žlugimo priežastis, jog pasiūla nespėdavo reaguoti su paklausa planinėje ekonomikoje. Prieš interneto eroje duomenys vaikščiodavai ryškiai per lėtai ir kai viskas centralizuota, griozdiška mašina nespėdavo reaguot. Mano minties ekspermentas ar įmanoma, kad šiais laikais ar kada nors ateityje, kai duomenys suvaikšto daug greičiau, komunizmas ar kokia jo forma, vėl neįsivyraus? Su mintim, kad pašalinti socialinę nelygybę, bet kartu ir nedusinant gabesnių protų.
gytis13 2022-01-01 12:08
Socializmą ne iš knygų pažinti reikia o jame pagyventi bent šiek tiek. Mano patirtimi tiesiog socializme nereikėjo tiek draskytis dėl darbo rezultatų kiek dabar, kai turi draskytis dėl rezultatų kurie nulemia uždirbamus pinigus. Tada visi gyveo šiek tiek atsipalaidavę, dirbo bet ant darbo rezultatų buvo šiek tiek dzin. Pinigai rinkos ekonomikoje lemia viską, o socializme jie buvo geras daiktas bet nulemdavo ne viską. Tad dabartinę pažangą varo besidraskantys dėl pinigų žmonės, socializme to nebuvo todėl pažanga buvo daug menkesnė. Aišku visi dabartiniai milijonieriai įrodinėja kad jiems ne pinigai svarbiausia o idėjos, bet tai tik širma pinigo darymui, o pinigai yra viskas. O dėl socialinės nelygybės tai yra daugiau psichologinė problema o ne fizinė. Turtuolis važinėja prabangiu automobiliu,vidutiniokas prastesniu, turtuolis turi nuosavą lėktuvą o vidutiniokas skrenda lėktuvu į turkiją, turtuolis turi dvarą vidutiniokas tik namą bet su tais pačiais patogumais tik pigesniais prekių ženklais kaip turtuolis, turtuolis turi nuosavą baseiną o vidutiniokas turi abonementą į baseiną. Tai kur čia ta baisi nelygybė?
sub 2022-01-03 09:26
Man asmeniškai šis video visada viską sustato į vietas, kai kalba pasisuka apie pinigus.