Apetitas prieš sportą - kodėl po mankštos taip norisi skaniai pavalgyti?  ()

Ar jau kitiems metams pasižadėjote numesti svorio? Pirmomis sausio dienomis sporto klubai tikrai džiaugsis. Tačiau svorio metimui dažnai trūksta ne tik motyvacijos, bet ir valios - juk po mankštos taip norisi skaniai prisivalgyti. Ir būtent - ne pavalgyti, o prisivalgyti. Kodėl?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-30 Apetitas prieš sportą - kodėl po mankštos taip norisi skaniai pavalgyti?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Normalu, kad po didelio fizinio aktyvumo organizmas nori maistinių medžiagų. Tačiau tas pakilęs apetitas iš tikrųjų gali sudrumsti svorio metimo planus. Kodėl?

Miuncheno technologijų universiteto mokslininkai pakvietė 18 vyrų ir 23 moteris dalyvauti tyrime. Dalyvių amžius - tarp 19 ir 29 metų, vidutinis kūno masės indeksas (KMI) - 23,7. Tyrimo dalyviams atsitiktine tvarka buvo paskirti skirtingi treniruočių režimai. Dalis pirmojo vizito metu 45 minutes sportavo, dalis - ilsėjosi. Antrojo vizito metu tvarka buvo apkeista. Dalyviai taip pat turėjo atsakyti į kelis klausimus apie savo alkį, kokio maisto norėtų, kada mieliau sėstų pavalgyti. Tie patys klausimai buvo užduoti ir po 4 valandų po sporto/poilsio sesijos.

Turbūt nieko keisto, kad po sporto žmonės norėjo didesnio maisto kiekio nei po poilsio. Pasimankštinę žmonės norėjo valgyti iš karto. Ir tai yra šiokia-tokia problema, nes greičiausiai prieinamas maistas po sporto dažnai yra greitas maistas - burgeriai ir picos.

Įdomu, kad taip yra ne tik dėl sudegintų kalorijų ir kūno noro jas pakeisti. Žmogaus smegenys veikia pakankamai keistai - po darbo jos nori atlygio. Už gerą elgesį mes instinktyviai norime save apdovanoti ir lengviausia tai padaryti mėgstamiausiu maistu. Problema ta, kad kaskart po mankštos gausiai pavalgius bus sunku numesti svorio. O pastebėjus, kad svoris nebekrenta ar net auga, motyvacija išsisklaidys dar nesulaukus sausio vidurio.

 

Ką pataria mokslininkai? Pažinkite savo trūkumus. Jūs norėsite valgyti po sporto, bet tai, ką ir kur valgysite, galima suplanuoti dar prieš įžengiant į sporto salę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()