Pastebėjo, kas gali palengvinti sirgimą COVID-19: kartu su vakcina padėtų ir šie maisto produktai  (1)

Mityba pagrįstos rizikos mažinimo priemonės gali būti taikomos kartu su vakcina nuo COVID-19, sako mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su mityba susijusių ligų ir COVID-19 sąsajos dabar plačiai pripažįstamos remiantis moksliniais įrodymais. Pavyzdžiui, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) jau seniai nustatė, kad nutukimas yra stiprus COVID-19 veiksnys. Dabar mokslininkai bando suprasti, kodėl vieniems pasireiškė lengvi, o kitiems – daug sunkesni COVID-19 simptomai.

Skiepytis nuo COVID-19 būtina. Įrodyta, kad vakcinos yra saugios ir veiksmingos, todėl jos turėtų būti skatinamos kaip pirmoji apsaugos priemonė. Tačiau dėmesio prevenciniam su mityba susijusių švelninančių priemonių poveikiui trūksta, pastebi mokslininkai. Reikėtų atidžiai ištirti mitybos, kaip lengvinančio veiksnio, poveikį COVID-19, naujame tyrime skelbia Pakrantės Centrinio universiteto (Meksika) tyrėjai.

Minėtos mokslo įstaigos, o taip pat ir Gvadalacharos universiteto (taip pat Meksika) Medicinos mokslų fakulteto bendrame tyrime buvo nagrinėjamas suaugusių ambulatorinių pacientų COVID-19 simptomų sunkumo ir įprasto maisto vartojimo ryšys.

Tyrimas buvo atliktas su 236 pacientais, kuriems buvo įtartas COVID-19 – bet 103 iš jų SARS-CoV2 infekcija nepasitvirtino. Buvo sudarytas įprastinės mitybos klausimynas, kuriuo buvo siekta surinkti informaciją apie suaugusiųjų suvartojamą maistą per 3 mėnesius iki COVID-19 tyrimų. Tyrimas parodė, kad tiems COVID-19 susirgusiems asmenims, kurie įprastai vartojo daugiau ankštinių, grūdinių ir duonos maisto produktų, bendras simptomų sunkumas buvo mažesnis.

 

„Tyrimas rodo, kaip svarbu rūpintis mitybos valdymu COVID-19 metu. Dietos valdymo svarba sergant bet kuria liga mokslo bendruomenei yra gerai žinoma. Tad nenuostabu, kad tam tikrų maisto grupių vartojimas parodė naudą ambulatoriškai gydomiems pacientams“, – sakė profesorius Elihudas Salazaras-Roblesas, kuris yra ir pagrindinis straipsnio autorius.

„Šis tyrimas yra tik pradžia, o jo imtis yra palyginus nedidelė. Tačiau net ir toks tyrimas rodo, koks svarbus gali būti mitybos poveikis. Šis tyrimas nepaneigia skiepų reikalingumo. Priešingai, jis parodo, kaip mitybos valdymas gali padėti skiepijimui, kad būtų sušvelnintas sirgimas COVID-19. Mūsų tyrimo rezultatai suteikia pagrindą svarstyti apie artimų COVID-19 pacientų kontaktų mitybą – ir gali būti paskatinimu tolesniems tyrimams“, – teigė straipsnio bendraautorė daktarė Claudia Lerma.

 

Tyrimas paskelbtas žurnale „BMJ Nutrition Prevention & Health“.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(21)
(-17)

Komentarai (1)