Paslaptingoji Sacharos akis. 40 km skersmens monstras. Apie jos egzistavimą ir kilmę sužinota visai neseniai (Foto, Video)  (5)

Viduryje Mauritanijos dykumos slypi vienas unikaliausių objektų Žemėje – Sacharos akis, siekianti net 40 km skersmenį. Iš kur ji čia atsirado?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mėlynoji Sacharos akis, dar žinoma kaip Richato struktūra arba Guelb er Richat, yra geologinis darinys Sacharos dykumoje, panašus į didžiulę akį. Forma siekia 40 kilometrų skersmenį ir yra Mauritanijos dykumos viduryje.

Šimtmečius apie formą žinojo tik kelios vietinės klajoklių gentys. Pirmą kartą ją septintajame dešimtmetyje nufotografavo „Gemini“ astronautai, kurie naudojo ją kaip orientyrą savo nusileidimo sekų eigai stebėti. Vėliau palydovas „Landsat“ padarė papildomų vaizdų ir pateikė informaciją apie darinio dydį, aukštį ir mastą.

Geologai iš pradžių manė, kad Sacharos akis buvo smūginis krateris, susidaręs objektui iš kosmoso atsitrenkus į Žemės paviršių. Tačiau didžiulės struktūros viduje esančių uolienų tyrimai rodo, kad jos kilmė yra žemiška.

Unikalus geologinis stebuklas

 

Geologai padarė išvadą, kad Sacharos akis yra geologinis kupolas. Darinyje yra uolienų, kurių amžius ne mažesnis kaip 100 milijonų metų; kai kurios datuojamos gerokai prieš gyvybės atsiradimą Žemėje.

Šios uolienos apima magmines (vulkanines) nuosėdas, taip pat nuosėdinius sluoksnius, kurie susidaro vėjui stumiant dulkių sluoksnius, o vanduo kaupia smėlį ir purvą.

Šiandien geologai akies srityje gali rasti kelių rūšių magminių uolienų, įskaitant kimberlitą, karbonatitus, juoduosius bazaltus (panašius į tai, ką galima pamatyti Didžiojoje Havajų saloje) ir riolitus.

Prieš milijonus metų vulkaninis aktyvumas giliai iš po Žemės į paviršių iškėlė visą aplink akį buvusį kraštovaizdį. Šis regionas nebuvo dykumos, kaip šiandien. Vietoj to, jis tikriausiai buvo daug nuosaikesnio klimtato, su gausiais tekančio vandens šaltiniais.

 

 

Sluoksniuotos smiltainio uolos pučiant vėjams sudūlėjo ir nusėdo ant ežerų ir upių dugno vidutinio klimato periodu. Požeminis vulkaninis srautas galiausiai išstūmė viršutinius smiltainio ir kitų uolienų sluoksnius. Vulkanizmui nurimus, vėjo ir vandens erozija pradėjo naikinti kupolinius uolienų sluoksnius. Regionas pradėjo nusistovėti ir griūti savaime, sukurdamas maždaug apskritą „akies“ bruožą.

Pangėjos pėdsakai

Senovinės uolos Sacharos akyje tyrėjams suteikė informacijos apie jos kilmę. Ankstyviausias akies formavimasis prasidėjo, kai superkontinentas Pangėja pradėjo skilti. Jai subyrėjus, į regioną pradėjo tekėti Atlanto vandenyno vandenys.

Tęsinys kitame puslapyje:




Pangėjai pamažu skylant, magma, esanti giliai po paviršiumi, pradėjo veržtis aukštyn nuo Žemės mantijos, kuri sudarė apskritimo formos uolų kupolą, apsuptą smiltainio sluoksnių.

Erozijai suintensyvėjus, liko apvalios keteros, suteikiančios Richato struktūrai įdubusią apskritą formą. Šiandien akis kiek įdubusi žemiau aplinkinių kraštovaizdžių lygio.

Pamatyti akį

Vakarų Sacharoje nebėra vidutinio klimato sąlygų, kurios buvo akies formavimosi metu. Tačiau galima aplankyti sausą smėlio dykumą, kurioje šiuo metu yra Sacharos akis, tačiau tai nėra prabangi kelionė. Keliautojai pirmiausia turi gauti Mauritanijos vizą ir susirasti vietinį rėmėją.

Atvykus turistams patariama susitarti dėl vietinių kelionių. Kai kurie verslininkai siūlo skrydžius lėktuvu arba oro balionu virš akies, suteikdami lankytojams vaizdą iš paukščio skrydžio.

 

Akies ateitis

Sacharos akis pritraukia ir turistus, ir geologus, kurie plūsta, norėdami asmeniškai ištirti unikalią geologinę ypatybę. Tačiau, kadangi akis yra retai apgyvendintame dykumos regione, kuriame yra labai mažai vandens ar kritulių, žmonės jai nekelia didelės grėsmės.

Tačiau ji neatspari gamtos kaprizams. Tebesitęsiantys erozijos padariniai kelia grėsmę kraštovaizdžiui, kaip ir kitose planetos vietose. Dykumos vėjai gali atnešti daugiau kopų į regioną, ypač dėl to, kad dėl klimato kaitos rajone didėja dykumėjimas. Visai įmanoma, kad tolimoje ateityje Sacharos akis bus užtvindyta smėlio ir dulkių. Būsimi keliautojai gali rasti tik vėjo siaučiamą dykumą, palaidojusią vieną ryškiausių planetos geologinių ypatybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(107)
(7)
(100)

Komentarai (5)