Archeologai atkasė širdį veriančios tragedijos vietą: čia įvyko didžiausia stichinė nelaimė per visą žmonijos istoriją  ()

Prieš 3600 metų įvykęs ugnikalnio išsiveržimas Santorinio saloje, dabartinėje Graikijoje, sukėlė milžiniškus cunamius Egėjo jūroje. Dabar archeologai vakarinėje Turkijos dalyje aptiko ir atkasė jauno vyro ir šalia buvusio šuns kaulus – manoma, kad tai tą kartą įvykusio cunamio aukos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologiniai kasinėjimai šalia Çeşme mieste netoli regiono centro Izmiro prasidėjo prieš 10 metų – čia pradėję statyti apartamentų kompleksą statybininkai aptiko Bronzos amžiaus gyvenvietės radinius.

„Tačiau tik dabar mokslininkai suprato, kad buvusios senovinės gyvenvietės reliktai yra cunamio padariniai, įvykusio po Santorinio salos ugnikalnio išsiveržimo“, – teigė Ankaros universiteto archeologas Vasıf Şahoğlu, naujausio tyrimo ir archeologinių kasinėjimų vadovas.

Teros ugnikalnis (esantis dabar vadinamoje Santorinio saloje), išsiveržė maždaug 1600 metų prieš mūsų erą.

Manoma, kad tai buvo viena didžiausių stichinių nelaimių per visą žmonijos istoriją. Mokslininkai skaičiuoja, kad ugnikalnio išsiveržimo galia ir nokojimo jėga buvo 2 mln. kartų stipresnė už Hirošimoje susprogdintą atominę bombą.

Vulkano pelenai pasklido net iki Egipto, o išsiveržtęs ugnikalnis sukėlė globalią vulkaninę žiemą, kuri pasiekė net Kiniją.

 

Kol kas nėra žinoma, kaip žuvo žmogus ir šuo, kurių kaulai senovinio pastato griuvėsiuose buvo atrasti. Taip pat nėra tiksliai žinomas ir jų amžius, tačiau daugybė kitų artefaktų, pavyzdžiui, jūrų kriauklių sluoksnis liudija, kad tai cunamio aukos. Vis dėlto tai turės patvirtinti papildomi moksliniai tyrimai.

Radioaktyviosios anglies tyrimai padės išsiaiškini, ar aptikti žmogaus ir šuns skeletai yra Teros išsiveržimo ir kilusio cunamio aukos.

 
 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()