Tongą užklupo milžiniškas cunamis – neįtikėtiną povandeninio ugnikalnio sprogimą užfiksavo palydovas: girdėjosi net už 5000 km (Video)  ()

Milžiniško povandeninio ugnikalnio išsiveržimo sukeltos cunamio bangos užklupo Ramiojo vandenyno šalį Tongą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialinės žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip vanduo skalauja bažnyčią ir kelis namus, o liudininkai teigė, kad pelenai krenta virš sostinės Nukualofos.

Perspėjimai dėl cunamio visame regione privertė gyventojus trauktis į aukštesnes vietas.

Hunga Tonga-Hunga Haʻapai ugnikalnio išsiveržimas buvo girdimas pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, net Naujooje Zelandijoje ir Australijoje, nuo Tongos nutolusiose atitinkamai 2500 km ir 5000 km.

Daugelyje Tongos vietų beveik visiškai nutrūko elektros tiekimas, telefono linijos ir interneto paslaugos, todėl informacijos trūksta, o sužalojimų ar turtinės žalos mastas neaiškus.

Vaizdo įrašuose socialiniuose tinkluose buvo matyti dideli kamščiai, kai žmonės bandė automobiliais bėgti iš žemų vietovių.

Tongos sostinė yra vos 65 km į šiaurę nuo ugnikalnio, pagrindinėje šalies Tongatapu saloje.

 

Viena gyventoja Mere Taufa pasakojo, kad išsiveržimas įvyko, kai jos šeima ruošėsi vakarienei, o jos jaunesnysis brolis manė, kad netoliese sprogo bombos.

„Mano pirmasis instinktas buvo prisidengti po stalu, griebiau savo mažąją seserį ir šaukiau savo tėvams bei kitiems namuose esantiems, kad jie padarytų tą patį“, – ją citavo Naujosios Zelandijos naujienų svetainė Stuff.co.nz.

Iš ugnikalnio besiliejantys dujų, dūmų ir pelenų stulpai pasiekė 20 km aukštį, pranešė Tongos geologijos tarnybos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(42)
(5)
(37)

Komentarai ()