Gaisro nuniokotą Paryžiaus Dievo Motinos katedrą jau galima aplankyti virtualiai: patyrę kvapą gniaužiantį įspūdį neslėpė didžiulio susijaudinimo (Video)  ()

Pristatytas naujas virtualios patirties projektas, leidžiantis apsilankyti Paryžiaus Dievo Motinos katedroje skirtingais laiko tarpsniais. Gaisro nuniokotus maldos namus gyvai pamatyti bus galima ne anksčiau kaip 2024 metais, kai bus baigti renovacijos darbai, o kol kas siūloma 45 minučių trukmės virtuali kelionė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialūs vaizdo ir garso efektai lydi nuo pat bene garsiausio Paryžiaus objekto statybos iki 2019 metais kilusio siaubingo gaisro.

„Tai tikrai įspūdinga. Iš pradžių buvo nejauku, bet paskui pasineri ir viską pamiršti, pasimiršta, kad esi uždaroje erdvėje, nes jausmas sunkiai nusakomas. Bijantiems aukščio gali būti nemenkas iššūkis, tad vertėtų pasiruošti“, pasakojo „BNP Paribas Bank“ įvaizdžio ir ryšių su visuomene atstovė Carine Garcon.

Projekto kūrėjams pavyko atkurti katedros istoriją nuo pat pradžių – nuo pat statybų Viduramžiais. Virtualios ekskursijos metu suteikiama proga ir pasiklausyti mišių, ir atsidurti vieno iš bokštų viršūnėje. Po įvairius laikmečius lydi tokios istorinės asmenybės kaip Prancūzijos architektas Eugène Viollet-le-Duc ar buvęs Prancūzijos prezidentas, generolas Charlesas de Gaulle.

„Man paliko didžiulį įspūdį faktas, kad ši virtuali patirtis leidžia pakeliauti laiku. Tai ne vien apie Paryžiaus Dievo Motinos katedrą, tai apie katedrą istorinėje perspektyvoje. Nuo pat jos gimimo iki šių dienų. Manau, kad sumanymas puikus ir tikrai vertas dėmesio“, – tikino Prancūzijos valstybinės reikšmės monumentų kultūrinių sklaidos projektų vadovas Edwardas de Lumley.

 

Projektą dvejus metus kūrė penkiasdešimties žmonių komanda iš virtualiosios realybės startuolio „Emissive“, jiems talkino istorikai ir architektai. Projektą finansavo Prancūzijos komunikacijų bendrovė „Orange“. Ekskursijos kaina vienam asmeniui – 30 eurų. Tikimasi, kad vėliau ši virtuali patirtis atkeliaus ir į kitus miestus, pavyzdžiui, Niujorką, Romą ar Maskvą.

„Tam, kad galėtume atkurti Paryžiaus Dievo Motinos katedros istoriją, reikėjo labai daug medžiagos – nuotraukų, vaizdo įrašų, dokumentų. Teko labai daug skenuoti – norėjome kuo tikslesnio 3D vaizdo. Atkurti tai, kas buvo, mums padėjo istorikai ir architektai“, – sakė „Emmisive“ vykdomasis vadovas Fabienas Barati.

 

Paryžiaus Dievo Motinos katedrą po rekonstrukcijos lankytojams planuojama atidaryti 2024 metais, kai Paryžiuje vyks vasaros olimpinės žaidynės. UNESCO kultūros paveldo objektu laikoma katedra vaizduojama Victoro Hugo romane „Paryžiaus katedros kuprius“. Iki gaisro kiekvienais metais ją aplankydavo per 13 mln. lankytojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()