Įspūdingiausios kosminės misijos, kurių sulauksime 2022 metais – tarp jų Rusijos ir NASA sugrįžimas į Mėnulį po 45 metų, Korėjos misija ir smūgis į asteroidą (Foto, Video)  ()

Astronomai 2021 metus užbaigė įspūdingai, kai gruodžio 25 d. paleido James Webbo kosminį teleskopą, bendrą Europos kosmoso agentūros, NASA ir Kanados kosmoso agentūros misiją. Tačiau kas dar laukia kosmoso mokslo šiais metais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teleskopas šiuo metu yra pakeliui į savo tikslą, esantį už 1,5 milijono kilometrų nuo Žemės, kur sausio pabaigoje atvykęs pradės bandymų seriją.

Jei misija vyks pagal planą, 2022 m. viduryje galime tikėtis gauti pirmuosius vaizdus iš teleskopo.

Tačiau kokie dar laukia astronomijos pasiekimai 2022 metais? Štai keletas efektingiausių misijų.

Mėnulio misijos

NASA „Artemis“ programa, skirta žmonių sugrąžinimui į Mėnulį 2024 m., turėtų prasidėti 2022 m. Paskutiniai astronautai, pasiekę Mėnulį 1972 m., ten pateko su raketa „Saturn V“.

Dabar NASA sukūrė naujos kartos raketas – „Space Launch System“ (SLS), kuri pirmą kartą bus išbandyta kovo mėnesį, kai bus paleista „Artemis 1“ misija.

Tai bus trijų savaičių trukmės be įgulos bandomasis erdvėlaivio „Orion“ skrydis, kurio metu erdvėlaivis praskris 100 km virš Mėnulio paviršiaus.

Galiausiai SLS nugabens astronautus į Mėnulio orbitą – naujos kartos tarptautinę kosminę stotį, kuri skries orbitoje aplink Mėnulį ir veiks kaip tarpinė stotis misijoms į palydovo paviršių.

 

2022 m. dėmesį į Mėnulį taip pat nukreips kitos kosmoso agentūros. Pietų Korėja tikisi rugpjūtį iš Kanaveralo kyšulio pradėti savo pirmąją Mėnulio misiją „Korea Pathfinder Lunar Orbiter“.

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ planuoja liepos mėnesį paleisti „Luna 25“ į Mėnulio pietų ašigalį.

Tai būtų pirmoji Rusijos misija į Žemės palydovą per daugiau nei 45 metus nuo tada, kai 1976 m. rugpjūčio mėn. „Luna 24“ atgabeno beveik 200 gr. Mėnulio grunto.

Psichė asteroidas

2022 m. vidurys bus įtemptas kosmoso tyrinėjimų metas, nes NASA taip pat pradės savo asteroidų misiją „Psyche“.

 

Psichė, skriejanti aplink Saulę tarp Marso ir Jupiterio, yra M klasės asteroidas, sudarytas iš metalo, todėl panašus į Žemės šerdį.

Mes niekada anksčiau nebuvome arti M klasės asteroido, taip pat negalėjome ištirti Žemės šerdies, nes ji yra per giliai, todėl kai ši misija atvyks 2026 m., ji turėtų mums suteikti visiškai naują supratimą apie asteroidą ir planetinius procesus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(42)
(2)
(40)

Komentarai ()