Tyrimas patvirtino įtarimus: štai kas nutiko su katėmis, jas prisijaukinus  (4)

Naujame tyrime patvirtinta, kad per pastaruosius 10 tūkst. metų katėms tapus naminėmis, jų smegenys gerokai sumažėjo – tai gali padėti suprasti, kaip gyvūnai prisitaiko, kai juos pradeda reguliariai laikyti žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sumažėjusios smegenys Mokslininkai palygino naminių kačių ir laukinių kačių iš Europos bei Afrikos, kaukolių dydį (smegenų dydžio rodiklis).

Jie taip pat ištyrė laukinių ir naminių kačių hibridus ir nustatė, kad jų smegenų dydis yra mažesnis nei laukinių, bet didesnis nei naminių – dar vienas požymis, kad pokyčius lėmė prijaukinimas.

„Mūsų duomenys rodo, kad naminių kačių kaukolės iš tiesų yra mažesnės (vadinasi, jų smegenys mažesnės), palyginti su Europos laukinėmis katėmis“, – aiškina tyrėjai savo naujame straipsnyje.

Kačių smegenų dydį mokslininkai tyrinėja nuo 1960–1970 m. Ši tendencija, kad naminiams gyvūnams atsiranda mažesnės smegenys, taip pat pastebėta avims, šunims ir triušiams, rašo „Science Alert“.

Mokslininkai iškėlė jau egzistuojančią idėją, kad gyvūnų prijaukinimas lemia tai, kad juose susidaro mažiau nervų keteros ląstelių (susijusių su jaudrumu ir baime). Tai savo ruožtu gali lemti reakcijos į stresą, smegenų dydžio ir bendros kūno morfologijos pokyčius.

 

Nors tyrimo išvados nėra visiškai naujos, tačiau kai kuriais atvejais jos atnaujina dešimtmečių senumo tyrimus, todėl mokslininkams, nagrinėjantiems prijaukinimo teorijas, suteikia naujų duomenų, kuriuos galima interpretuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(45)
(3)
(42)

Komentarai (4)