Švytintis sniegas? Retai matomas fenomenas Baltosios jūros pakrantėje nustebino net pačius mokslininkus  ()

Švytintis sniegas? Būtent tokiu vaizdu nusistebėjo Rusijos Arktyje šalia Baltosios jūros dirbantys biologai. Bet atsakymą greitai jie patys ir rado.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Retai matomą fenomeną Baltosios jūros pakrantėje pastebėjo Maskvos valstybinio universiteto biologinės stoties mokslininkai. Biologė Vera Emelianenko pasakojo vaikščiojusi su kolega, kai pastebėjo, kad sniego pusnyse kažkas keistai blykčioja.

Ji paprašė savo bendradarbio ir stoties fotografo Aleksandro Semenovo šį reiškinį įamžinti, kuris savo nuotraukomis pasidalijo feisbuke.

Mokslininkams įdomu pasirodė ir tai, kad ryškios melsvos švieselės sniege sužibėdavo ryškiau, kai būdavo paliečiamos.

Norėdami išsiaiškinti neįprasto vaizdo priežastį, mokslininkai paėmė sniego pavyzdį ir grįžę į stotį jį apžiūrėjo per mikroskopą. Paslaptis bemat paaiškėjo – pasirodė, kad švyti irklakojai vėžiagyviai. Tai mažyčiai bioluminescenciniai gyvūnai, kurie atsirado arktiniame sniege.

Irklakojai vėžiagyviai gyvena visuose žemynuose ir vandenynuose. Mokslininkai mano, kad jie į krantą pateko tiesiai iš Baltosios jūros.

 

 

Rusijos mokslų akademijos zooplanktono ekspertė Ksenia Kosobokova „National Geographic“ sakė, kad gyvūnus į krantą tikriausiai išmetė stipri srovė.

Metridia longa irklakojų vėžiagyvių rūšių atstovai ant galvų ir kūnų turi glandas su luciferinu – pigmentu, kuris geba skleisti šviesą. Mokslininkai negalėjo nustatyti, ar šie irklakojai vėžiagyviai tebebuvo gyvi. Yra žinoma, kad šie gyvūnai gali skleisti šviesą net ir po mirties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()