Šios keistos kūginės struktūros kasmet išdygsta japoniškuose soduose: kam naudojamos šios estetiškos ir praktiškos konstrukcijos? (Video)  ()

Prieš pat žiemos sezoną daugelyje japoniškų sodų išdygsta keistos kūginės struktūros. Kam jos skirtos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios kūginės strūktūros, kylančios virš medžių, vadinamos Yukitsuri arba „sniego petnešomis“, o jų paskirtis yra apsaugoti medžių ir krūmų šakas nuo gniuždančio sniego svorio.

Yra įvairių Yukitsuri konstravimo būdų, tačiau labiausiai paplitusi technika – šalia medžio kamieno pastatomi ilgi bambukiniai stulpai, o tada nuo stulpo viršaus nuleidžiamos virvės, kurios tvirtinamos prie šakų. Virvės neleidžia šakoms nulinkti ir galiausiai lūžti dėl ant viršaus besikaupiančio sniego svorio. Vienam medžiui galima panaudoti net 800 virvių.

Japonai pasižymi meistriškumu, tad ir Yukitsuri yra funkcijos ir grožio derinys. Virvės išskleistos iš viršaus vienodais tarpais, tarsi spinduliai juosia medžius, jų ilgiai puikiai dera su šakų aukščiais. Naktį kai kuriuose soduose po medžiais pastatomos lempos, kurios šviečia ant šakų ir ant virvių, išryškindamos storas sruogas. Aplink švelniai krentant sniegui sukuriamas ypač gražus žiemos vaizdas.

Nors tiksli Yukitsuri kilmė nežinoma, manoma, kad praktika prasidėjo Edo laikotarpiu (1603–1868). Visuotinai pripažįstama, kad Šiaurės Honšiu ūkininkai pradėjo saugoti obelis, apsunkintas vaisių ir vėlyvo rudens sniego. Tik Meidži laikotarpiu Yukitsuri technika atvyko į Išikavos prefektūrą, kur estetika susiliejo su praktine funkcija.

 

Yukitsuri yra įprastas vaizdas Kanazavoje esančiame Kenrokuen sode žiemos mėnesiais. Yukitsuri taip pat galima pamatyti Hibiya parke, Jindai botanikos sode, Yoyogi parke ir Inokashira parke Tokijuje. Nors Tokijas retai sulaukia daug sniego, Yukitsuri vis dar statomi kaip artėjančios žiemos simbolis.

Yukitsuri lynų tvirtinimo procesas prasideda lapkričio pradžioje ir trunka apie mėnesį. Lynai laikomi iki kovo pradžios, kol ištirpsta sniegas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()