Pasaulio meteorologijos organizacija patvirtino aukščiausią kada nors Arktyje užfiksuotą temperatūrą – tokio alinančio karščio Lietuvoje net nėra buvę (Foto, Video)  (1)

Aukščiausią kada nors Arktyje užfiksuotą temperatūrą oficialiai patvirtino Jungtinių Tautų Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO), skambindama „pavojaus varpais“ dėl klimato kaitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukščiausia Arktyje temperatūra – +38 °C, buvo užfiksuota 2020 m. birželio mėn. Sibiro mieste Verchojanske, užsitęsusios karščio bangos piko metu. Vidutinė temperatūra regione tą vasarą buvo net 10 °C aukštesnė už normą, sakoma WMO pranešime.

Palyginimui, Lietuvos karščio rekordas buvo užfiksuotas 1994 m. liepos 30 d. Zarasuose ir siekia +37,5 °C.

„Šis naujas Arkties rekordas yra vienas iš daugybės stebėjimų, apie kuriuos pranešta WMO Orų ir klimato ekstremalių priežasčių archyvui, kurie skambina pavojaus varpais apie mūsų besikeičiantį klimatą“, – pranešime teigė WMO generalinis sekretorius Petteri Taalas.

WMO teigė, kad didžiulis karštis „labiau būdingas Viduržemio jūros regionui, o ne Arkčiai“ ir kad karščio banga buvo pagrindinis veiksnys, „kuris sukėlė niokojančius miškų gaisrus, paskatino didžiulį jūros ledo praradimą“.

 

Remiantis Rusijos miškų agentūros duomenimis, miškų gaisrai Sibire buvo didžiausi nuo šių metų įrašų pradžios ir vien 2021 metais sunaikino daugiau nei 18,6 mln. hektarų Rusijos miškų. Didžiulių gaisrų dūmai nukeliavo net iki Šiaurės ašigalio.

Verchojanskas yra maždaug 115 kilometrų į šiaurę nuo poliarinio rato, o jo meteorologijos stotis fiksuoja temperatūrą nuo 1885 m. Beprecedentis rekordas privertė organizaciją sukurti naują ekstremalių oro sąlygų stebėjimo kategoriją, skirtą tik poliariniam ratui. „Aukščiausia užfiksuota temperatūra poliariniame rate 66,5⁰ Š platumos arba į šiaurę nuo jo“.

 

Arkties regionas įkaista daugiau nei du kartus greičiau nei pasaulio vidurkis, todėl jo klimatas ir biomas pasikeičia. Tai apima rekordinį skaičių „zombių gaisrų“ (kurie dega net žiemą, po storu sniego sluoksniu), kuriuos sukėlė anglies turinčių durpių deginimas, storiausio Arkties ledo skilimas ir amžinojo įšalo atitirpimas, dėl kurio gali išsiskirti radioaktyvios atliekos ir išsilaisvinti miegantys virusai.

Mokslininkai netgi perspėjo, kad Arktyje kylanti temperatūra gali lemti baltojo lokio išnykimą iki šio amžiaus pabaigos. Dėl pakilusios temperatūros taip pat auga grizlių ir baltųjų lokių hibridų, vadinamų „pizzly“ lokiais, skaičius.

Arktis nėra vienintelė pasaulio dalis, kuri patyrė rekordinę temperatūrą. 2020 m. Antarktidoje taip pat buvo pasiektas naujas temperatūros rekordas, užfiksuotas Argentinos Esperanzos bazėje – +18,3 °C. Šiais metais Sirakūzuose, Italijoje, užregistruota 48,8 °C temperatūra – aukščiausia užfiksuota temperatūra Europos istorijoje.

 

Kalifornijos Mirties slėnyje (JAV) šią vasarą taip pat užfiksuota beveik rekordinis karštis – +54,4 °C. Ši svilinanti temperatūra beveik priartėjo prie dabartinio aukščiausios kada nors pasaulyje užfiksuotos temperatūros rekordo: 56,7 °C, užregistruoto 1913 m. liepos 10 d. taip pat Mirties slėnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(9)
(12)

Komentarai (1)