Revoliucija medicinoje: stuburo implantas leidžia paralyžiuotam vyrui vėl vaikščioti (Video)  (5)

2017 metais Michelis Roccati važiuodamas motociklu pateko į avariją, dėl kurios jo apatinė kūno dalis buvo visiškai paralyžiuota. 2020 m. jis vėl galėjo vaikščioti dėl naujo stuburo smegenų implanto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Implantas siunčia elektros impulsus į jo raumenis, imituodamas smegenų veiklą, ir vieną dieną galėtų padėti sunkią stuburo traumą patyrusiems žmonėms stovėti, vaikščioti ir mankštintis.

Jis pagrįstas ilgalaikiais moksliniais tyrimais, susijusiais su elektros impulsų panaudojimu siekiant pagerinti žmonių, patyrusių nugaros smegenų pažeidimus, gyvenimo kokybę, įskaitant 2018 m. tos pačios komandos atliktą tyrimą, padėjusį žmonėms, sergantiems daliniu apatinės kūno dalies paralyžiumi, vėl vaikščioti.

„Tai buvo labai emocinga patirtis“, – žurnalistams sakė Roccati apie pirmą kartą, kai buvo suaktyvinti elektros impulsai, ir jis žengė žingsnį.

Jis buvo vienas iš trijų pacientų, dalyvavusių tyrime, kuris pirmadienį buvo paskelbtas žurnale „Nature Medicine“.

Visi jie po nelaimingų atsitikimų negalėjo pajudinti apatinės kūno dalies. Tačiau visi trys galėjo žengti žingsnius netrukus po to, kai buvo implantuotas šešių centimetrų implantas ir sureguliuoti jo pulsai.

„Šie elektrodai buvo ilgesni ir didesni už tuos, kuriuos anksčiau implantavome, ir dėl šios naujos technologijos galėjome pasiekti daugiau raumenų“, – sakė Lozanos universitetinės ligoninės neurochirurgė Jocelyne Bloch, padėjusi atlikti tyrimą.

Tie pradiniai žingsniai, nors ir gniaužė kvapą tyrėjams ir jų pacientams, buvo sunkūs ir reikalavo ramentų bei didelės viršutinės kūno jėgos. Tačiau pacientai galėjo nedelsiant pradėti reabilitaciją, o po keturių mėnesių Roccati galėjo vaikščioti tik vaikštynės pagalba.

 

Roccati dabar gali stovėti dvi valandas ir beveik vieną kilometrą nueina nesustodamas. Italas sako, kad implanto dėka gali žiūrėti klientams į akis, atsigerti prie stovinčio stalo ir išsimaudyti duše.

Jis ir kiti tyrime dalyvaujantys asmenys taip pat sugebėjo lipti laiptais, plaukti ir plaukioti baidarėmis.

Šviesi ateitis

Patobulinimai priklauso nuo elektrinės stimuliacijos, kuri įjungiama paciento nešiojamu kompiuteriu, kuris aktyvuoja impulsų modelį. Du iš pacientų dabar gali šiek tiek suaktyvinti raumenis be elektros impulsų, bet tik minimaliai.

 

Visi trys vyrai buvo sužeisti likus mažiausiai metams iki tyrimo, o Bloch teigė, kad komanda tikisi greičiau išbandyti technologiją.

„Visi manome, kad jei bandysime anksčiau, tai turės didesnį poveikį“, – sakė ji.

Tyrimo komanda planuoja atlikti didelio masto tyrimus, kuriuose dalyvautų 50–100 pacientų Jungtinėse Valstijose, o vėliau ir Europoje.

„Manome, kad neurologinės stimuliacijos technologijos laukia šviesi ateitis“, – sakė Courtine.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(0)
(51)

Komentarai (5)